Tech

Innen jut a kártékony appok nagy része az androidos mobilokra

A korábban Symantec néven tevékenykedő NortonLifeLock biztonsági cég szakértői nemrég közzétettek egy érdekes felmérést, mely szerint az androidos mobilokon történő kártevő-telepítések elsődleges forrása maga a Google hivatalos digitális appboltja, a Play áruház. Korábban már többször is bebizonyosodott, hogy a keresőcég biztonsági rendszere sem kijátszhatatlan, több alkalommal is írtunk olyan kártékony szoftverekről, amik a Google Playen keresztül terjedtek szét.

A szakemberek négy hónapig zajló vizsgálatuk során 12 millió androidos telefon alkalmazástelepítéseit figyelték, több mint 34 millió APK telepítést, és 7,9 millió egyedi alkalmazást elemeztek. A malware kategória tágabb és szűkebb értelmezésétől függően úgy találták, hogy ezeknek 10-24 százaléka volt kártékony, vagy nem kívánatos alkalmazás.

Megvizsgálták a kártékony appok beszerezhetőségét is, mint kiderült, azok 67 százaléka a Play Store-ból származott, a külső, nem hivatalos appboltokhoz csak a rosszindulatú telepítések tíz százaléka fűződik. Ezért fontos, hogy a Google áruházában is mindig nézzük meg az alkalmazás letöltése előtt a rá adott értékeléseket, valamint ellenőrizzük le a fejlesztőt, ezzel már sok gyanús programot kiszűrhetünk.

(Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik