Tech

Több millióan töltöttek le ezeket a problémás appokat

Ha mobilalkalmazásokról van szó, a Google Play áruház verhetetlen a maga 3 millió letölthető appból álló kínálatával. Ám a digitális bolt rendszerén keresztül időről időre átjutnak problémás programok is. Az International Digital Accountability Council (IDAC) nonprofit jogvédő szervezet pedig nemrég három olyan alkalmazást is talált, amelyek első ránézésre ártalmatlanok, ám megsértették a Google adatgyűjtési szabályzatát. A három appot:

  • Princess Salon,
  • Number Coloring,
  • Cats &Cosplay

azóta eltávolították a Google Play áruház kínálatából, de együttesen több mint 20 millió alkalommal töltötték le mobilozók, továbbá a hozzájuk tartozó .apk telepítőfájlok is beszerezhetők a neten.

A szakértők szerint nem az alkalmazások kódjai sértették meg a Play áruház szabályait, hanem azokkal a külsős keretrendszerekkel volt gond, amelyekre építették őket. A fejlesztők többek közt a Unity 3D és Umeng fejlesztői készleteit (SDK) is felhasználták, és az indokoltnál több adatot gyűjtöttek be a felhasználókról, köztük geolokációs adatokat, valamint androidos azonosítókat, illetve AAID azonosítókat (Android Advertising ID). Az alkalmazások ráadásul kimondottan kiskorúaknak készültek.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik