Tech

A DIGI végül nem indul a frekvencia-árverésen

Kedden számoltunk be róla, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a DIGI Communications N.V. keresetét, melyben a cég jogszerűtlennek vélte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizáró határozatát az 5G-s frekvenciák értékesítési eljárásából.

A DIGI Csoport pénteken állásfoglalást adott ki a magyarországi 1800 MHz-es és 900 MHz-es frekvenciasávok frakvenciahasználati árverése kapcsán. A csoport szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közzétett, a spektrum használatára vonatkozó frekvencia aukció olyan diszkriminatív kritériumokat tartalmazott, amelyek ellehetetlenítették a tenderben való részvételt – tehát a spektrumért a sávok jelenlegi használói, így a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország versenyeznek majd.

A szolgáltató elküldte észrevételeit a Hatóságnak, melyben a vállalat kérte a kritériumok hazai és európai szabályozás olyan alapelveivel való összehangolását, mint az átláthatóság, objektivitás, arányosság elve, és a verseny előmozdítása, melyek mind az ügyfelek érdekeit mind pedig a távközlési piac fejlődését szolgálják. A DIGI úgy véli, hogy a tender végleges kiírásánál az ő észrevételeiket nem vették figyelembe.

A verseny akadályozásával és egy negyedik mobil szolgáltató spektrumhoz való hozzáférésének gátlásával az NMHH jelentősen csökkenti az előfizetők lehetőségeit arra, hogy versenyképes áron jussanak hozzá alapszolgáltatásokhoz – írják a közleményben.

(Kiemelt kép: MTVA / Bizományosi: Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik