Tech

Új rendszerchipet villantott a Samsung

Bár az Apple a héten ellopta a show-t az M1 chipekkel felszerelt Macek bejelentésével, a Samsungnak is van egy fontos híre lapkák terén. A dél-koreai cég bejelentette az Exynos 1080 rendszerchipet, ami az 5G-támogatás mellett kiterjesztett MI-funkciókat is kínál. Ez az első olyan komponens, ami már a Samsung 5 nanométeres gyártási eljárásával készül. Az 5 nanométeres eljárás nem csak jelentős teljesítménybeli fejlődést hoz, de egyben energiahatékonyabban is működik, ami minden okostelefon számára csak előnyös.

A Samsung elmondása szerint a chipsetet kifejezetten multitaskinghoz optimalizálták. Nyolc magot tartalmaz, melyek közül az egyik egy nagy teljesítményű Cortex-A78, emellé társul még három kevésbé erőteljes Cortex-A78, és négy Cortex-A55 felel az energiahatékonyságért. Egy Mali-G78 MP10 GPU-t tartalmaz. Az Exynos 1080 hat kameraszenzort is képes kezelni, akár 200 megapixeles felbontásút is.

Arról még nem beszéltek a dél-koreaiak, hogy milyen mobilokban fogják először bevetni az új lapkát, de egy elszólás szerint vélhetően a Vivo egyik készülékében fog debütálni valamikor 2021-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik