Tech

Itt az első újrahasznosított anyagokból gyártott porszívó

A világ vállalatai évente több mint 400 millió köbméter műanyagot gyártanak, de ennek a mennyiségnek kevesebb, mint 12 százaléka újrahasznosított anyag. Épp ezért a gyártóknak komoly nehézséget okoz kellően biztonságos és folyamatosan magas minőségű újrahasznosított alapanyagokkal dolgozni.

Az Electrolux még 2010-ben hívta fel a figyelmet a világszerte tapasztalható hiányra az újrahasznosított anyagok terén az úgynevezett „Vac from the Sea” programmal. Az utóbbi 10 évben ugyan emelkedett azon termékek száma, amik újrahasznosított anyagokból készülnek, de mennyiségük a teljes iparág gyártási volumenéhez képest még mindig alacsony szinten van, éppen ezért a cég a Stena Recyclinggal együttműködve egy a körforgásos gazdasági modellt elősegítő kezdeményezést hozott létre.

A cél, hogy megvizsgálják, miképp lehet a piac számára vonzóbbá tenni az újrahasznosított műanyagot a már eddig is használt nyersanyagok mellett. Ennek az eredménye az a porszívó prototípus, ami 100 százalékban újrahasznosított és újból felhasznált anyagokból készült.

A műanyag és egyes alkatrészek háztartási elektronikai eszközök használt elemeiből, így hajszárítók, porszívók, számítógépek tartozékaiból készültek.

„Az együttműködés és a prototípus elkészítése során rengeteg kérdés felmerült, amiket mérlegelnünk kell ahhoz, hogy valóban körforgásos gazdaság elvén működő vállalat legyünk. Ilyen a termék külső kialakítása, formatervezése és a felhasznált anyagok. Mindez egy új üzleti modellt is igényel. Emellett meg kell felelnünk a minőségi és biztonsági elvárásoknak és előírásoknak” – mondta Henrik Sundström, az Electrolux fenntarthatósági vezetője.

A porszívó egyelőre csak prototípus, kereskedelmi forgalomban még nem kapható. Fotó: Electrolux

Az Electrolux 2030-ig szeretné elérni, hogy a vállalat által gyártott termékek fele újrahasznosított anyagból készüljön, és hogy klímasemlegesen működjön. Utóbbi első lépése, hogy 2015 és 2025 között 80 százalékkal csökkentse az egyes szervezeti egységek, így a hűtés, fűtés, energiafelhasználás során keletkező anyagok kibocsátását, illetve ebben az időszakban 25 százalékkal csökkentse a termékek használata során keletkező anyagok kibocsátását. 2019 év végéig a működésnek köszönhető kibocsátást 59 százalékkal sikerült csökkenteni a 2015-ös szinthez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik