Tech

Biztonságosabbá válik a Zoom, de ennek meglesz az ára

A koronavírus-járvány alatt hatalmas felhasználói tábort nyerő Zoom videócset-appot több kritika is érte amiatt az elmúlt hónapok során, hogy a fejlesztők nem veszik elég komolyan a biztonságot és az adatvédelmet. A nagy érdeklődés következtében viszont úgy tűnik, készen áll fejlődni a cég, főleg hogy a sajtóban sorra jelennek meg a kellemetlen történetek arról, hogyan férkőztek be illetéktelenek videóhívásokba.

A Zoom a héten kezdte el tesztelni a végponttól végpontig terjedő titkosítást, ám azt csak pár felhasználónál kapcsolják be egy 30 napos tesztüzem idejéig. Széles körben valamikor 2021-ban érkezik meg mindenki számára. A TechCrunch szerint viszont számos funkciót nem lehet majd használni a titkosított hívásokban: nem lesz lehetőség például közvetlenül a felhőbe rögzíteni a hívást, használni a reakciókat, a résztvevők pedig nem használhatják a privát egy-az-egyhez cseteket. Minden résztvevőnek továbbá az alkalmazást kell használnia, a böngészős verzión keresztül nem működik a titkosítás. Az ingyenes fiókok tulajdonosainak telefonszámot, valamint számlázási információkat is meg kell adniuk.

Júniusban a Zoom vezérigazgatója, Eric Yuan arról beszélt a befektetőknek, hogy hamarosan végponttól végpontig terjedő titkosítást kap az alkalmazás – ám csak a fizetős felhasználók számára lesz aktív. A bejelentést sok kritika érte a biztonsági szakértők oldaláról, akik szerint alapvetően mindenki számára biztosítani kell a titkosított kommunikációt. Ennek következtében a Zoomnál végül engedtek, és mindenkinél életbe lép majd az erős védelem.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik