Tech

A joghurttal gyógyító orvos előtt tiszteleg ma a Google

A Google keresőjének főoldalán minden nap változó Doodle (ünnepi embléma) ma Sztamen Gigov Grigorov bolgár orvos és mikrobiológus előtt tiszteleg, aki felfedezte a joghurtkészítésben használt Lactobacillus bulgaricus baktériumot és új eljárásokat dolgozott ki a tuberkulózis gyógyítására. Az embléma a tudós születésének 142. és halálának 75. évfordulója alkalmából jelenik meg.

Grigorov 1878. október 27-én született a nyugat-bulgáriai Sztuden Izvor faluban. Természettudományokat és orvostudományt hallgatott többek közt Genfben és Montpellierben. 1905-ben, 27 évesen, Léon Massol mikrobiológiai laboratóriumában fedezte fel,

hogy a tej joghurttá válásáért egy bacillustörzs felelős, amelyet Lactobacillus bulgaricus-nak nevezett el.

A joghurtot Bulgáriából hozatta, mert más éghajlati viszonyok között a baktériumok nem tudtak megfelelően szaporodni. Később azt vizsgálta, hogy a bolgár joghurt hogyan hat a különféle betegségekre, fül-orr-gégészeti szindrómákra, tuberkulózisra, gyomorbántalmakra, fekélyekre, nőgyógyászati problémákra. A joghurt B1, B2, C, A, D, E, PP, B12-vitamintartalmának köszönhetően sok esetben valóban talált összefüggéseket.

Fotó: Google

A tuberkulózissal kapcsolatban folytatott munkájával pedig hozzájárult a tbc elleni első vakcina kifejlesztéséhez. 1906 decemberében a párizsi „La Presse Médicale” folyóiratban közölte új tuberkulózis „vakcinájának” leírását, amely a gümőkór penicillingombával való sikeres kezelését mutatta be (húsz évvel a penicillin felfedezése előtt). Grigorov in vitro és in vivo is demonstrálta, hogy a penészgomba alkalmazása gyógyító hatással jár a tuberkulózisos betegekre.

A tudós 67 évesen, 1945. október 27-én hunyt el Szófiában.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik