Tech

Komoly katasztrófákat előzhet meg ez az új módszer

A Johns Hopkins Egyetem kutatói teljesen új módszert fedeztek fel arra, hogy még a katasztrófák előtt, időben felfedezhessék az olyan mikrorepedéseket a fémekben, amelyek problémát okozhatnak – írja az Eurekalert. A módszerrel akár repülőgép-katasztrófákat vagy híd-összeomlásokat is meg lehet előzni.

Fotó: Getty Images

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatóknak sikerült jobban megérteniük, mi vezet az ilyen nagyon apró törésekhez. Az úgynevezett ciklikus terhelés, ami a korábban felhozott példáknál a légnyomás változása és a folyamatos forgalom, folyamatosan molekuláris töréseket hoz létre a legellenállóbb fémekben is, ezek pedig repedésekké válnak, és

egyre növekednek, amíg katasztrófához nem vezetnek. 

A repülőgépekben például pontosan ezen elhasználódás miatt cserélik rendszeresen az alkatrészeket, ez azonban nagyon pénz- és időigényes folyamat. A Johns Hopkins kutatói most olyan módszert dolgoztak ki, amivel ez elkerülhető lehet: az újítás abban áll, hogy a lehető legnagyobb nagyítással dolgoznak, és nemcsak a repedés megjelenése előtti időszakot vizsgálják, hanem a terhelés kezdetétől figyelik az anyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik