Tech

A Facebook azzal fenyegetőzik, hogy kivonul Európából

Írország adatvédelmi bizottsága (DPC) egy hete közölte: megtiltaná, hogy a Facebook az Egyesült Államokba továbbítsa az uniós állampolgárok felhasználói adatait. Az előkészített határozattal kapcsolatban a Facebook válaszként közölte, hogy a döntésnek káros következményei lehetnek a gazdaságra nézve, és amellett, hogy más amerikai központú felhőszolgáltatás sora is kérdésessé válik, érintettek lehetnek a kórházak, egyetemek, ami a koronavírus-járvány idején sem éppen szerencsés. A cég javasolta egy újabb, elfogadható adatvédelmi megoldás kidolgozását az európai jogalkotókkal és adatvédelmi szervekkel együttműködésben, amennyiben a Facebook ugyanis nem kap engedélyt adatcserére, akár a közösségi oldal európai leállását is veszélyeztetheti.

Fejlemény, hogy azóta a közösségi óriás bírósági beadványban közölte,

hogy kész akár teljesen leállítani a Facebook közösségi oldal és az Instagram működését Európában, amennyiben az új szabályozás ellehetetleníti, hogy adatokat szállítsanak az unióból az Egyesült Államokba.

Ez több mint 410 millió felhasználót érintene összesen, jelenleg ennyire használják Európában a két szolgáltatást. Yvonne Cunnane, az óriáscég írországi jogi részlegének adatvédelmi felelőse hozzátette, hogy kivételezésnek érzi a helyzetet, mivel más amerikai óriáscéget még nem pécéztek ki maguknak az írek.

Jelenleg a szakértők szerint is nehezen elképzelhető, hogy Zuckerbergék ezt komolyan gondolnák, hiszen egyetlen cég sem vonulna ki egy ennyire jelentős piacról (főleg hogy Európa a Facebook második legnagyobb piaca az USA után) , és persze az adatvédelmi botrányoktól már egyébként is megtépázott renoméjuknak se tenne jót, ha nem akarnának együttműködni helyi hatósággal, tisztelve a helyi törvényeket. Így könnyen lehet, hogy egyszerűen nyomásgyakorlásról van szó. Persze az érdekes kérdés felmerül, hogy ha mégis, mi történne, ha tényleg nem lenne Facebook Európában, de nagy valószínűséggel könnyen lennének más alternatívák a kereslet miatt.

Az ír adatvédelmi biztos tiltó határozatának előkészítésének előzménye, hogy az Európai Bíróság júliusban úgy határozott, hogy az USA-EU közötti adatvédelmi pajzs (Privacy Shield) nem eléggé hatékony, ezért hatályon kívül helyezték. Az uniós bíróság szerint a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén. A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a személyes adatok unión kívüli országokban működő vállalatoknak való továbbítására vonatkozó, az általános szerződési feltételekről szóló európai bizottsági határozat továbbra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy az adatátvitel folytatódó ellenőrzése mellett az EU-nak és az Egyesült Államoknak új rendszert kell kidolgozni, amely biztosítja, hogy az európaiak adatai ugyanolyan védelemben részesüljenek az Egyesült Államokban, mint az unióban.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik