Tech

Az Apple ezúttal a saját felhasználóinak is keresztbe tesz

A Microsoft augusztus 4-én jelentette be, hogy szeptember 15-től Android operációs rendszert futtató mobileszközökön is elérhetővé válik az Xbox Game Pass Ultimate, ami fix havidíjért több mint 100 (konzolos) játékhoz biztosít hozzáférést, azaz a telefonok lényegében Xbox kézikonzollá válnak a szolgáltatásnak köszönhetően. A mobilos Xbox Game Pass Ultimate már tartalmazza a redmondi cég xCloud technológiáját, amivel a játékok streamelhetők telefonokra és tabletekre, így nincs szükség az Xbox konzolokban található erős hardverre, hogy a játékok fussanak az eszközökön.

Szeptember 15-től Xbox konzollá válhatnak az androidos telefonok
Magyarország is ott van az országok között, ahol elsőként lesz elérhető az Xbox Game Pass Ultimate szolgáltatás mobilokra.

Az Xbox Game Pass mobilos terjeszkedése a Microsoft hosszú távú tervének egy fontos lépése, a bejelentéskor viszont sokaknak feltűnt, hogy az xCloud tesztverziója korábban hiába volt elérhető az Apple telefonjaira, egyelőre szó sem esett arról, hogy a szolgáltatás érkezne iOS-re is. Időközben az is kiderült, hogy miért: az almás cég olyan akadályokat gördít a Microsoft elé, ami nagyjából lehetetlenné teszi a szolgáltatás elindítását iPhone és iPad készülékeken.

Az okról az Apple számolt be egy külön közleményben,

amiben kifejtették, hogy az Xbox Game Pass Ultimate egy olyan szolgáltatás, amin keresztül rengeteg videójáték érhető el, amiket nem áll módjukban megvizsgálni. A közlemény szerint az App Store egy biztonságos áruház, és ahhoz, hogy ez így is maradjon, minden a platformon keresztül elérhető tartalmat megvizsgálnak, és csak akkor lehetnek a kínálat részei, ha átmennek a vállalat szűrőjén. Ahhoz tehát, hogy az Xbox Game Pass Ultimate elérhető legyen iOS-re is, a Microsoftnak rendszeresen engedélyeztetnie kellene az Apple-lel a rendszeresen változó játékkínálat minden egyes darabját.

Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal is, hogy amennyiben a Microsoft megoldaná a játékok engedélyeztetését, az még mindig nem jelentené azt, hogy az Xbox Game Pass elérhetővé válna iOS-re, hiszen az App Store szabályzata kerek-perec kimondja, hogy az Xbox Game Pass-hoz hasonló megoldásoknak egyszerűen nincs helye az alkalmazásbolt kínálatában.

Az Apple döntése olyan szempontból ugyan érthető, hogy ilyen módon próbálják védeni a saját játékelőfizetéses szolgáltatásukat, illetve a pakliban benne van az is, hogy az Xbox Game Pass esetében kikerülhető, hogy a felhasználók az almás cégen keresztül fizessenek a szolgáltatásért. Magyarán az Xbox Game Pass hiába lenne elérhető iOS-en, az Apple jó eséllyel egy fillért sem látna az előfizetési díjakból befolyó összegekből – ne feledjük, ha bármit vásárolunk egy, az App Store-ból letöltött alkalamzáson keresztül, a kifizetett összeg 30 százaléka az Apple-höz vándorol.

Az Xbox már nem a PlayStation ellen küzd, a videójátékos Netflixet építik
Úgy tűnhet, az Xbox elvesztette a konzolháborút, de a Microsoft új stratégiát követ, ami hosszú távon nemcsak jelentős sikerrel kecsegtet, de alapjaiban változtathatja meg a videójáték-ipart.

A cég jó eséllyel ezért sem engedélyezi az Xbox Game Passhoz hasonló alkalmazok jóvahagyását, mert semmiféle bevétele nem származik belőle. Erre utal az is, hogy a Netflix és számos más, zene és film streamelésére alkalmas app érhető el az App Store-ban, méghozzá anélkül, hogy az Apple jóvahagyná a rajtuk keresztül elérhető temérdek tartalmat. A döntés üzleti szempontból ugyanakkor hiába jól magyarázható, az Apple keresztbe tesz a saját felhasználóinak is, hiszen lehetetlenné teszi számukra, hogy iPhone-on vagy iPaden is elérhessék az Xbox Game Pass játékait. A szolgáltatás egyik lényeges eleme ugyanis pont az, hogy az előfizetéshez járó programok (pl. Gears 5, Halo 5: Guardians, Minecraft Dungeons) akár mobilon is folytathatók, ha épp nincs lehetőségünk PC vagy konzolon játszani.

Bár ez csak találgatás, de amennyiben a Microsoftnak és az Apple-nek nem sikerül dűlőre jutnia, az végül az almás cégnek is problémákat okozhat, olyan értelemben, hogy a jelenleg tízmilliónál is több Xbox Game Pass előfizető közül rengetegen iPhone tulajdonos dönthet az Androidra váltás mellett, amennyiben a számukra fontos alkalmazás nem lesz elérhető iOS-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik