Tech

Élet a Google alkalmazásai nélkül – ezekkel az applikációkkal helyettesíthetők a Google népszerű szolgáltatásai

A Google alkalmazásainak jó részére kipótolható valamilyen más, sokszor még hasznosabb applikációval.

Aki okostelefont használ (márpedig vagyunk egy páran), és nem az Apple-től, hanem a többi népszerű gyártótól vásárol, az Android rendszeren belül biztosan szinte minden nap használja a Google alkalmazásait. Ez jórészt a megszokáson is alapszik, hiszen mindegy, mi az app funkciója, garantáltan van hasonló a piacon. “A Google alkalmazásainak jó része azonban pótolható valamilyen más, sokszor még hasznosabb applikációval.” A Huawei saját rendszere, a HMS (Huawei Mobile Service) az Android 10 nyílt forráskódú verzióját futtatja operációs rendszerként és minden szolgáltatásra megoldást kínál. A HMS-en futó App Gallery-ből, a Huawei saját applikációs áruházából például az alábbi alkalmazásokkal helyettesíthetők a legnépszerűbb Google szolgáltatások.

Google Chrome helyett Opera Mini

Az Operát sokan használják laptopon és PC-n is, felkapaszkodott az olyan nagykutyák mellé, mint a Chrome vagy a Firefox. Mobilra az Opera Minit ajánljuk, mert ez a leggyorsabb böngésző jelenleg, amit találni lehet, így hasznos lehet azoknak, akiknek nem a leggyorsabb a wifi-kapcsolatuk. A Mini lehetőséget ad arra, hogy az adatforgalmad 90 százalékát megtakarítsd, úgy, hogy közben a felhasználói élményt nem rontja, és beépített hirdetésblokkolóval érkezik, ami megint csak megkönnyíti az életedet. Beállíthatsz személyre szabott hírfolyamot, és természetesen böngészhetsz inkognitóban és sötét módban is.

Ha az Opera Mini valamiért nem jön be (elég megosztó böngészőről van szó egyébként), akkor ott a

Huawei saját böngészője, ami sima Böngésző néven fut az App Gallery-ben. Nagy előnye, hogy egyértelműen ez a hivatalos böngésző, nagyban személyre szabható, és ugyanúgy van benne privát böngészési mód, mint a Chrome-ban. Szép extra még a fordítás is, ami például az Opera Miniből hiányzik. Ezen kívül ultragyors sebességet is biztosít, és a jelszavaidat is megjegyzi, ha kéred.

Youtube helyett Snaptube

Lássuk be, a Youtube-ozni mostanában nem leányálom, ha az ember nem fizet elő a Prémiumra, hiszen több reklámmal találkozik, mint videóval. A Snaptube-on ingyenes a prémium, így nem kell a reklámokat nézegetned, és 4K-s videókat is letölthetsz vele, bár kérdés, hogy a telefonodon ezt ki tudod – e használni. A Snaptube-ot az összes népszerű közösségimédia-alkalmazással összekötheted, természetesen a Youtube-bal is, így a lejátszási listáid és a kedvenc videóid sem vesznek el. Ráadásul a multitasking sem lehetetlen az app segítségével, a videó ugyanis képes a háttérben menni, amíg valami más applikáción dolgozol.

Google Docs, Slides, Sheets helyett Microsoft Office

Nemcsak a gépeden, a telefonodon is egészen nyugodtan használhatsz Office-programokat. Nagy előnyük, hogy valószínűleg már ismered őket és minden funkciójukat, itthon ugyanis még mindig ezeken oktatnak az informatika órákon. Ezeknek az appoknak nagy előnyük, hogy könnyen megoszthatsz fájlokat az asztali géped vagy laptopod, valamint az okostelefonod között. Ha lefotózol egy dokumentumot, az alkalmazás azonnal dokumentum formátumba írja át, ugyanez a helyzet az Excel-táblázatokkal is. A PDF-et aláírhatod az ujjaddal, és QR-kódokat is scannelhetsz vele.

Google Maps helyett Here WeGo vagy TomTom AmiGo

A teljesen ingyenes TomTom AmiGo az autósoknak lehet igazán hasznos applikáció, hiszen az itthon nagyon népszerű Waze-hez hasonlóan ebben is meg lehet adni, ha sebességmérő kamerákkal, forgalmi eseményekkel, útjavításokkal és útlezárásokkal találkozunk, mindezt manuálisan is be lehet ütni az applikációba. Minden ehhez hasonló valós időben jelenik meg, többek között az úttorlaszok, balesetek is, így az autós felkészülhet időben. Nagy előnye az appnak, hogy teljesen reklámmentes, így nem kell azzal foglalkoznunk, hogy vezetés közben kinyomjuk a felugró hirdetéseket.

Ha a TomTom AmiGo nem szimpatikus, remek választás lehet a  HERE WeGo is – ez nemcsak pontos térképeket biztosít, de offline navigációt is, ráadásul 1300-nál is több város, köztük Budapest tömegközlekedését is tartalmazza.

Hiába nem elérhetőek tehát a Google alkalmazásai a Huawei App Gallery-jéből, hiányérzete nem lesz a felhasználónak – a legfontosabb applikációkra tökéletes alternatívák találhatók meg a kínai gyártó saját rendszerében is. Az, hogy a jól bejáratott Google appokat használjuk-e, valójában tényleg inkább megszokás kérdése.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik