Tech

Új korszak kezdődik az okostelefonok töltésében

Mondani sem kell, hogy egy új okostelefon vásárlásakor napjaink egyik legfontosabb szempontja a tisztességes üzemidő, ám mivel a lítiumion-akkumulátoroknak megvannak a határaik, a gyártók inkább a gyorstöltés fejlesztésére fordítják erőforrásaikat. Ilyen téren nagy ugrások történtek az utóbbi években, főleg a kínaiak versenyeznek egymással: az Oppo nemrég mutatta be 125W-os vezetékes gyorstöltési technológiáját, amivel mindössze 21 perc alatt teljesen feltölthető egy nullára merült 4000 milliamperórás telep. A konkurens Vivónak 120W-os, a Xiaominak pedig 100W-os megoldása van.

Mivel ezek csak a gyártók mobiljaiban működnek, ezért más androidos modellek felhasználói nagy eséllyel a Qualcomm Quick Charge technológiáját használják, aminek 4.0-ás verziója még 2017-ben vált elérhetővé. A cég viszont most bejelentette, hogy érkezik a Quick Charge 5.0 szabvány, ami komoly előrelépés lesz az elődhöz képest, méghozzá 70 százalékkal hatékonyabb.

Az eddigi tesztek alapján a cég azt állítja, hogy a Quick Charge 5.0 segítségével

mindössze 5 perc kell ahhoz, hogy egy 4500 milliamperórás akkumulátort a nulláról 50 százalékra lehessen tornázni, a teljes töltöttséghez pedig negyedóra kell.

Ez abban az esetben érhető el, ha duplacellás akkumulátorról van szó, a két cella egyszerre tölthető. Egycellás Quick Charge 5.0-ás aksiknál 45 watt körül lesz a maximális töltési teljesítmény. Kiemelendő még, hogy az ötödik generációs szabvány korábbiaknál 10 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékleten képes tartani az akkumulátort.

Az új gyorstöltési technológiát első körben a a Snapdragon 865 és Snapdragon 865 Plus lapkák támogatják, a készülékgyártók pedig akár az idei harmadik negyedévben megmutathatják a technológiára építő első okostelefonokat.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik