Tech

Épülhet a magyar szuperszámítógép-hálózat

A biport informatikai szakoldal szúrta ki, hogy a július 23-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a jövő évtől jelentős forrásokat biztosítanak arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával korszerű és erős HPC-infrastruktúra épüljön ki Magyarországon.

Kép: The Yomiuri Shimbun

A tervek szerint a fejlesztés két lépésben valósul meg, az elsőben a pénzt mind a fejlesztésre, mind a fenntartásra és üzemeltetésre a pénzügyminiszternek kell biztosítania. A második szakaszban a szükséges összegeket európai uniós támogatásokból akarják fedezni. Az első szakaszra 2021-ben 344 millió forintot, 2022-től pedig évi közel 526 millió forintot szánnak.

A technológiai nagyhatalmak között folyamatos a versenyfutás a HPC terén, kérdés, hogy ebbe hogyan tud majd Magyarország becsatlakozni. Most épp a japánok vezetnek a Fugakuval. Bár minden nagyobb egyetemi városban (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) működik szuperszámítógép, jelentősebb erőforrásokkal csak a Debreceni Egyetem rendelkezik.

Ez most a világ leggyorsabb szuperszámítógépe
A friss rangsor harmadik helyét egy másik amerikai, negyedik és ötödik helyét pedig egy-egy kínai szuperszámítógép foglalja el.

Közben ezzel párhuzamosan zajlik az Olaszország kezdeményezte és 2018-ban elindult EuroHPC Közös Vállalkozás projekt is, amely bolognai központtal épít ki jelentős EU-s szuperszámítógép-kapacitást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik