Tech

A világ legerősebb szuperszámítógépét építi meg az USA

Jelenleg az IBM Summit nevű rendszere a legerősebb szuperszámítógép a világon: a 200 millió dollárból épült gép tavaly kapta meg a kinevezést mintegy 500 szuperszámítógép közül. Az USA-ban azonban megépülhet a méltó utódja, ami akár hétszer is gyorsabb lehet, mint a Summit – Aurorának fogják hívni, és 2021-re tervezik az építését – írja az MIT Review.

Az Aurora nem potom 200 millió, hanem rögtön 500 millió dollárba kerül majd, viszont rá is szolgál erre a csillagászati összegre: hétszer gyorsabb lesz, mint a Summit, ami nagyjából annyit jelent, hogy másodpercenként több mint egytrillió művelet elvégzésére alkalmas, ami nagyjából ésszel fel nem fogható mennyiség. Ez lesz az első amerikai szuperszámítógép, amely eléri az exascale teljesítményt.

A kínai Tianhe-2 szuperszámítógép – fotó: Zhao zilong / Imaginechina

A gépet az Argonne Nemzeti Laboratóriumban fejleszti az Intel, és eredetileg 2018-as indulással tervezték, ezt tolták ki 2021-re. A csúszás valószínűleg nem tesz jót az USA-Kína rivalizálásnak, a két ország ugyanis párhuzamosan fejlesztgeti a saját szuperszámítógépeit.

Egy ilyen monstrumgép alkalmas például arra, hogy hatékonyabb klímamodelleket gyártsunk, vagy hogy felgyorsítsuk a gyógyszeripari újításokat. Az adatok sokkal gyorsabb feldolgozása óriási segítség lehet gyakorlatilag a tudomány bármely ágának, a csillagászattól kezdve a földrajzon át az orvostudományig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik