Tech koronavírus

Veszélyesebb lehet a repülés a koronavírus után

Az amerikai Szövetségi Légi Irányítás (Federal Aviation Administration, FAA) ellenőrzést rendelt el kétezer Boeing 737 repülőgépre, mert a koronavírus okozta leállás után veszélyesebb lehet velük repülni a turbina egyes részeinek gyorsabb korrodálódása miatt – írja a Futurism az NPR-re hivatkozva.

A repülők motorját arra tervezik, hogy gyakran használják őket – ideális esetben nyilvánvalóan szinte minden nap. Éppen ezért komolyabb problémát okozhat az, hogy legtöbbjük már hónapok óta a földön áll, és a turbina szelepei gyorsabban rozsdásodnak. A felügyelőbizottság már most látott erre utaló nyomokat.

Kép: Getty Images

A szelepek korrodálódása következtében egy gépen akár mindkét motor is leállhat, az elhasználódás miatt pedig az újraindulásukkal is probléma lehet, ami komoly balesetekhez vezethet.

A probléma egyébként nem köthető csak a Boeing 737-esekhez, amelyeknek korábban leállították a gyártását, mert 2018-ban és 2019-ben is súlyos katasztrófák okozói voltak.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Magyarországot is érintő flottákon terveznek-e hasonló ellenőrzést végezni a légitársaságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik