Tech

Ez az app szól, ha hozzáférnek a mobilja kamerájához

Az Apple az iOS 14-ben vezetett be olyan funkciót, ami képes jelezni, ha egy alkalmazás aktívan hozzáfér az iPhone mikrofonjához vagy kamerájához, így a felhasználó tudomást szerezhet a háttértevékenységről. Ahogy korábban már többször is kiderült, a Google Play áruházba is rendszerint került fel olyan appok, amik az indokoltnál több adatot gyűjtenek és több jogosultságot kérnek, így Androidon is igazán elférne egy ilyen.

Ezt a feladatot ellátja az ingyenes, androidos eszközökre letölthető Access Dots, amire a napokban több külföldi techportál is felfigyelt. Az alkalmazás egy pöttyel jelzi a kijelző sarkában, ha van olyan app, ami hozzáfér a mikrofonhoz vagy a kamerához. Ezután annyi a dolgunk, hogy ránézünk az éppen futó alkalmazások listájára, és kizárásos alapon kiderítjük, hogy melyik az – sajnos egyelőre arra még nem képes, hogy meg is nevezze a kíváncsiskodó szoftvert, de egy jövőbeli frissítéssel erre is van esély.

Az Access Dots-t a Play Áruházból töltheti le ezen a linken, használatához Android 7, vagy annál frissebb mobilszoftver szükséges.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik