Tech

Vigyázzon, ezek az appok facebookos adatokat lopnak!

A Google több mint 25 olyan androidos alkalmazást távolított el a Play Áruházból júniusban, melyeken keresztül facebookos bejelentkezési adatokat próbáltak elszipkázni kiberbűnözők. A kártékony szoftvereket törlésük előtt együttesen több mint 2,34 millió alkalommal töltötték le, mind egyetlen fejlesztőhöz köthető.

A francia Evina nevű kiberbiztonsági cég jelentése szerint az alkalmazások videószerkesztőnek, zseblámpának, fájlmenedzsernek és mobiljátéknak álcázták magukat. Ugyan az ígért feladatokat mind el lehetett látni velük, de kártékony kódot is tartalmaztak, ami azt figyelte, hogy a felhasználó korábban milyen appokat nyitott meg. Ha a Facebook is köztük volt,

az alkalmazás egy hamis, adathalász-célzattal létrehozott bejelentkező felületet dob fel, amin a facebookos bejelentkezési adatok megadását kéri a felhasználótól.

Egyes alkalmazások több mint egy évig voltak elérhetők, mielőtt a Google törölte őket, így érdemes átnézni az alábbi listát, hátha mi is letöltöttük a készülékünkre valamelyiket:

Fotó: Evina

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik