Tech

Fontos lépést tervezhetnek a TikToknál

Az elmúlt hetek során többször lehetett hallani a TikTokkal kapcsolatos biztonsági aggodalmakról, korábban egy hosszabb cikket is szenteltünk a témának. A videomegosztót birtokló ByteDance BBC-nek adott válaszában nemrég tagadta a vádakat, miszerint a kínai kormánynak kémkedő alkalmazásról lenne szó. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter múlt héten beszélt arról a Fox Newsnak adott interjújában, hogy az Egyesült Államok már keresi annak módját, hogyan tilthatná be a kínai TikTok mobilapplikációt. Mark Meadows, Donald Trump kabinetfőnöke szerint a rövid videós app betiltásáig inkább hetek vannak vissza, mint hónapok.

Újabb csavar lehet azonban a történetben: a TikTok állítólag már keresi annak módját, hogyan távolodjon el kínai gyökereitől. Források szerint a tulajdonos ByteDance hónapok óta tárgyal arról, hogy a TikTok Londonba költözzön. Így a szolgáltatás székhelye már az Egyesült Államok valamelyik szövetséges országában lenne.

Akár az is elképzelhető, hogy a TikTok teljesen leválik a ByteDance-ről és a jövőben megpróbál amerikai cégként tovább tevékenykedni. Az elmúlt hónapokban a vállalat igyekezett minél több nyugati vezetővel egyeztetni, és rendszerint kihangsúlyozták, hogy az amerikai felhasználók adatai az Egyesült Államokban és Szingapúrban található szervereken tárolják.

Tényleg akkora baj, hogy TikTok van a mobilomon?
India után az USA is betiltaná a TikTokot biztosági aggályok miatt. De féljünk-e mi?

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik