Tech

Így még biztosan nem látta a holdraszállást

Bármilyen izgalmas is megnézni az Apollo-missziók holdraszállós felvételeit, azt azért el kell ismerni, hogy a videók minősége nem a legjobb, hiszen nagyjából ötven éve vették fel őket. Ezért mindig jó, ha valaki feljavítja a legizgalmasabb felvételeket: a NASA is ezen dolgozik folyamatosan, de lelkes kívülállók is néha beleszólnak a dologba, mint például a Youtube-on DutchSteamMachine néven futó, profi filmrestauráló szakember, aki mesterséges intelligenciát használt a folyamat során.

Az alábbi felvételek például egy Apollo-16 misszióból kerültek a videós kezébe, a holdjárót Charlie Duke és John Young vezette:

Az alábbi videón pedig Neil Armstrong látható, ahogy megteszi a számára kicsi, de az emberiség számára órási lépését:

A videós által használt feljavító technika egyébként bárki számára elérhető, nyersfordításban mélységet érzékelő képkocka interpolációnak hívják ( Depth-Aware video frame INterpolation, DAIN), ide kattintva letölthető – bár elég erős gép kell hozzá, hogy működni tudjon. A módszer lényege annyi, hogy a mesterséges intelligencia a már meglévő képkockák közé újakat generál, aminek segítségével gördülékenyebb és részletgazdagabb lesz a felvétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik