Tech

Már 23 éves a Kígyó, a Nokia egyik legjobb ötlete

Már 23 éves a világ egyik legelső mobilos játéka, a Snake (azaz a Kígyó), amivel 1997 óta világszerte milliók játszottak a Nokia okostelefonokon, és a márkának hála még ma is elérhető az olyan, ma már retro benyomást keltő, nyomógombos készülékeken, mint a Nokia 5310 vagy az általunk is tesztelt Nokia 2720 Flip. A Kígyók Világnapja (július 16.) alkalmából a Nokia telefonokat gyártó HMD Global ráadásul közzétett néhány olyan érdekességet, amit talán még a legnagyobb 3210 rajongók sem ismernek.

Fotó: HMD Global

A játék létezéséért ugye a Nokia felelős, azon belül is Taneli Armanto szoftvermérnök, aki jó eséllyel a vállalathoz beadott jelentkezésekor még csak nem is sejtette, hogy ő lesz az, aki kitalálja és el is készíti a világ egyik első és egyben legnépszerűbb telefonos játékát, a Snake-et. A fejlesztő a saját bevallása szerint sosem jutott el a leggyorsabb pályáig, de mindenkinek azt üzeni, hogy nem szabad feladni, mert:

valóban a gyakorlat teszi a mestert.

Utóbbi lehet a jelmondata annak a játékosnak is, aki mind a mai napig tartja a hivatalos világrekordot a PlaySnake-en: 61 perc és 54 másodperc. Ennyi idő alatt sikerült a lehető leghosszabb kígyóval – betartva minden szabályt – végigmenni az összes pályán. Az első pályán 312 pont a maximum, a kilences pályán viszont már 2008 pont kell ahhoz, hogy eldicsekedhessen az ember, begyűjtötte az összes pontot, amit csak lehetett. A világrekorder eredmény ráadásul gyorsítva akár vissza is nézhető a YouTube-nak hála:

A megjelenése óta a Snake óta már a 9. verziójánál tart, és a világ leghíresebb telefonos játékának számít, ami napjainkban is legalább 400 millió készüléken fut világszerte, és volt olyan változata, amivel ketten lehetett játszani, például a Nokia 7110 telefonokon, amiket infraporton keresztül lehetett összekötni.

A Nokia márkajelzéssel megjelent okostelefonokon ugyanakkor sokáig nyomát sem lehetett találni, a visszatérésére egészen 2017-ig kellett várni, ekkor jelent meg ugyanis az újgenerációs Nokia 3310, a sokak által imádott klasszikus telefon modern verziója, amin természetesen helyet kapott a Kígyó is.

Fotó: HMD Global

Ajánlott videó

Olvasói sztorik