Tech koronavírus

Egy új konteó szerint a szájmaszkokban is 5G-s chip van

Az összeesküvés-elméletek lélektana, hogy mindig akkor kezdenek el gombamód szaporodni, ha a társadalom valamilyen krízissel néz szembe. A konspirációk a bizonytalanság korszakaiban táptalajra lelnek, mert az emberek keresik annak az okát, miért nem a megszokott rend szerint működik a világ.

Ugyanezt a reakciót váltja most ki sokakból a koronavírus-járvány is, az álhíreknek pedig egyre többen hajlamosak bedőlni. Korábban mi is beszámoltunk a legelterjedtebb konteókról, amelyek közt külön csoportot képeznek az 5G-mobilhálózatokkal kapcsolatos elméletek, az egyik legelterjedtebb elgondolás, hogy az adótornyok aktiválják a koronavírust. Ennek eredményeként az utóbbi hónapokban több olyan eset is volt, amikor a technológia ellenzői adótornyokat gyújtottak fel, rongáltak meg.

Újabban egy olyan videó terjed a közösségimédia-felületeken, ami a szájmaszkokat hozza összefüggésbe az 5G-vel – számol be róla a Forbes. Különféle profilokon keresztül teszik közzé azt a videót,

amiben egy orvosi szájmaszkból fémdarabot halásznak ki, és a gyanakvóak szerint egy 5G-s rádióhullámok befogadására alkalmas antennáról van szó.

A történet szerint az egységet az amerikai kormány építette az eszközbe.

Az elképzelésnek van némi alapja: az orvosi maszkokban valóban található fémből, illetve műanyagból készült csík, de annak vajmi kevés köze van az 5G-hez. A plusz matéria célja, hogy védőeszköz kényelmesebben illeszkedjen viselője arcára, erre több orvos is felhívta a figyelmet a Twitteren.

Életeket is veszélyeztet az egyik koronavírusos összeesküvés-elmélet
Adótornyokat gyújtanak fel a konteósok, akik azt hiszik, hogy a koronavírus is az 5G miatt van.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik