Tech

Már idén kipucolnák a britek a Huawei-t az 5G-hálózatból

Az Egyesült Királyságban már az idei év végén megkezdődhet a Huawei komponenseinek kivezetése az 5G-hálózatok infrastruktúrájából, számoltak be róla a brit lapok. A sajtó május végén arról írt, hogy konzervatív képviselők nyomásgyakorlására a brit kormány 2023-ra teljesen kivezetné a Huaweit az Egyesült Királyság 5G-hálózatából, és úgy tűnik, hogy már az ütemterv is megvan. A The Guardian szerint a pálfordulás annak következménye, hogy a brit titkosszolgálat kiberbiztonsági központja átértékelte a kockázatokat, illetve az Egyesült Államok májusban újabb szankciókat léptetett életbe a Huawei-jel szemben, melynek értelmében azok a partnercégek, akik a gyártás során amerikai technológiát használnak fel, nem szállíthatnak komponenseket a kínaiaknak. A Huawei többek közt így elveszítette a tajvani TSMC félvezetőgyártót is.

Idén januárban még nem volt ilyen drasztikus a helyzet, arról volt szó, hogy az amerikai bojkott és a Donald Trump elnök sarkos megnyilvánulásai ellenére a Huawei részt vehet a brit 5G-hálózat kiépítésében, igaz, csak korlátozottan: nem dolgozhat a hálózat központi részén és az alkatrészeknek is csak 35 százalékát szolgáltathatják.

Európába kapaszkodna a Huawei, de egyre nehezebb megvetnie a lábát
A Huawei még Angela Merkel számára is túl nagy falatnak tűnik, Trump mesterterve azonban épp Európában érhet be. Úgy tűnik, Kína lassan kapcsolt, Amerika pedig maximálisan kihasználja az ázsiai ország import-kiszolgáltatottságát.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik