Tech

Marilyn Monroe-val csábítaná el a felnőtteket a LEGO

A LEGO hallatán még mindig ösztönösen a gyerekjátékok jutnak eszünkbe, pedig a dán játékgyártó már jó ideje készít kifejezetten felnőtteknek szánt készleteket. Idén nyáron tovább erősödik ez a vonal: a LEGO Arts összeépíthető képeket takar, és olyan nagyágyúkkal igyekszik elcsábítani a művészet iránt fogékony közönséget, mint Marilyn Monroe, a The Beatles, a Star Wars vagy éppen Vasember.

Azzal valószínűleg senkinek nem mondunk újdonságot, hogy az 1958-ban szabadalmaztatott, és azóta is változatlan elven működő LEGO már rég nemcsak a gyerekek, de rengeteg felnőtt szórakozását jelenti. Ezzel természetesen a dán játékgyártó is tisztában van, és évtizedek óta készítenek olyan készleteket, amikkel kifejezetten a felnőtteket célozzák meg.

Elég csak a hatalmas építményeket felsorakoztató Ultimate Collectors Series-re gondolni, de a gyűjtőket célozza a rajongói ötleteken alapuló LEGO Ideas termékcsalád is. A trend tehát évek óta tart, de a felnőtteknek szánt szettek idén a korábbinál is komolyabb hangsúlyt kapnak: a vállalat sorra jelenteti meg a 18+ korhatárbesorolással ellátott termékeit, és a frissen leleplezett LEGO Art termékcsalád is azokat célozza, akik felnőve is szívesen bíbelődnek a színes alkatrészek pakolgatásával.

13 órán át építettük a LEGO döbbenetesen nagy csillagrombolóját
110 centiméter hosszú, 66 centiméter széles és 4784 elemből áll. Összerakni akár két napba is telhet, az utolsó órákban már rendesen fájnak az ember ujjai, de a végeredményért cserébe ez csekély áldozat.

Marilyn Monroe LEGO-ból

A LEGO Art készletek viszont az ismerős metódus ellenére sem számítanak hagyományos építőjátéknak, hiszen 40×40 centis, egyedi művészeti alkotások rakhatók ki belőlük, melyek aztán a falra kerülhetnek. Az új termékvonalról még a hivatalos bemutató előtt mesélt nekünk Samuel Liltorp Johnson dizájnmenedzser, aki rögtön a beszélgetés elején elárulta, hogy direkt ehhez a termékvonalhoz terveztek egy új alkatrészt, aminek a segítségével az összeépítést követően a képek rögtön felhelyezhetők a falra.

A cég első körben négy Art szettet dob piacra,

és a választott témák egy részéből azonnal érződik, hogy a LEGO tényleg komolyan gondolta a felnőttes vonalat, hiszen az egyik készletből az Andy Warhol-féle Marilyn Monroe nyomat rakható ki apró elemekből, míg egy másikból a The Beatles tagjainak arcképei alkothatók meg. Ezeket a White Album borítója inspirált, de a Johnson vezette csapat kicsit változtatott dizájnon, hogy egyediek legyenek, ne szimpla másolatok. A másik két szett pedig inkább a geek célcsoportnak készült, hiszen Vasember mellett Star Wars témájú dekoráció készíthető belőlük az otthonunkba.

Fotó: LEGO Csoport

Johnson elmondása szerint az utóbbi két témát pont azért választották, mert szerettek volna olyasmivel előállni, ami mindenki által azonnal felismerhető, ráadásul a Marvel és a Star Wars már évek óta részei a „LEGO univerzumnak”. Emellett viszont mindenképpen ki akartak próbálni valami egészen újat is, és a potenciális vásárlók között végzett fókuszcsoportos kutatások segítettek nekik abban, hogy a jól bevált brandek mellett megtalálják azokat a témákat, amelyek vonzók lehetnek egy teljesen új közönség számára: így jöttek be a képbe Warhol festményei és a The Beatles zenészei.

Egy nem lesz elég

Ami a konkrét építési illeti, minden megvásárolt szettből egyetlen kép rakható össze, méghozzá kilenc fázisra bontva, de a dobozban található elemekből Marilyn és a Beatles esetén négy, míg a Star Warsnál és a Vasembernél három opció közül választható ki, hogy melyiket szeretnénk összerakni. A koncepció persze úgy lett kitalálva, hogy több képben gondolkodjunk: ha szeretnénk a The Beatles minden tagját a falunkon tudni, akkor négy készletet kell vásárolni, amikből Johnt, Pault, Ringót és George-ot kirakva akér egy 80×80 centis kép is összeállítható össze, és ugyanez a helyzet a Monroe portrék esetében is.

Fotó: LEGO Csoport

A másik két szettnél viszont egészen más a felállás: Vasembernél három különböző páncél (MARK III, Hulkmaster MARK I or the MARK LXXXV) közül kell választanunk, hogy melyiket szeretnénk megépíteni, míg a Star Warsnál Darth Vader, Darth Maul és Kylo Ren az elérhető opciók.

Ha ezekből veszük 3-3 darabot, akkor egymás mellé/alá illeszthetők, egy 40×120 centis alkotássá, ugyanakkor itt arra is adott a lehetőség, hogy a három csomag elemeit egyben felhasználva egy negyedik, már alapból 40×120 centis kép szülessen. Vasembernél fekvő megoldást kapunk, a Star Wars szettekből pedig egy álló, fénykardot tartó Darth Vader állítható össze.

Kérdésünkre a termékvonalért felelős dizájmenedzser azt is elárulta, hogy egy kép rohamtempóban nagyjából három óra alatt rakható össze, de ez nyilván mindenkinél változó. Van aki minél hamarabb túl akar esni rajta, van aki lassan, akár napokig szöszöl, mire elkészül a végeredmény.

Galéria
Fotó: LEGO Csoport

Érdekesség továbbá, hogy nemcsak a LEGO alkatrészekből kirakható művészeti alkotás teljesen új a játékgyártó kínálatában, de az is, hogy minden készlet mellé jár egy külön letölthető hanganyag, egy nagyjából másfél órás podcast, aminek keretében szakértők beszélnek a kép témájáról. Vasembernél például Roy Thomas, a Marvel egykori főszerkesztője és Alex Grand, a Comic Book Historians Podcast műsorvezetője beszélgetnek Tony Starkról, a különböző páncélokról és egyéb háttérinformációkról.

A négy készlet augusztus 1-én kerül forgalomba világszerte, így hazánkban is, viszont a Vasemberes változat nem minden kereskedőnél, csak a gyártó saját webshopjában, illetve a LEGO Store üzletekben lesz elérhető. Hivatalos árakról a cikkünk megjelenéséig nem esett szó.

Olvasói sztorik