Tech hardverteszt

Akkora, mint egy bankkártya, és elfér rajta egy terabájt adat

Manapság, ha adattárolásról van szó, akkor egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző felhőszolgáltatások (Dropbox, OneDrive, Google Drive), ugyanakkor ott még nem tartunk, hogy ezek a megoldások minden igényt kielégítsenek, a mobilneten keresztül nem szívesen használjuk őket, offline pedig pláne nem megyünk velük sokra, így sok esetben nélkülözhetetlen, hogy legyen nálunk valamilyen könnyen mozgatható adathordozó. Ezek esetében a három legfontosabb elvárás, hogy az eszköz a lehető legkisebb legyen, rengeteg adat elférjen rajta és a sebességére se legyen panasz.

A fenti igényeket kielégítő hordozható meghajtók piacán meglehetősen komoly a tolongás a vásárlók kegyeiért, és ebben a versenyben igyekszik érvényesülni a tajvani Adata egyik legújabb modellje, az SC685 névre hallgató, egészen apró külső SSD is. Az eszköz elérhető 250 GB-os, 500 GB-os, illetve 1 és 2 TB-os kivitelben. Nálunk az 1 terabájtos modell járt, de küllemre az összes variáns megegyezik. A szerkezet kapható fekete és fehér színben, az egyik legfontosabb tulajdonsága pedig tényleg az, hogy nagyon kicsi: 84,7 mm magas, 54,8 mm széles, és mindössze 9,5 mm vastag.

Fotó: 24.hu

Kicsike, de pont ez a legjobb benne

Ha valakinél épp nincs vonalzó, akkor csak annyit mondunk, hogy az Adata SSD-je a kiterjedését illetően nagyjából pontosan akkora, mint egy bankkártya (ahogy azt a fenti kép is nagyszerűen illusztrálja), a vastagsága pedig egy aktuális okostelefonhoz mérhető. Ehhez mindössze 35 grammos súly dukál, ami a teljes egészében műanyag borításnak is köszönhető, ugyanakkor a nem túl acélos kivitel ellenére a gyártó esküszik rá, hogy a meghajtó egész jól bírja az ütődéseket.

A kialakításból következik, hogy az SSD szinte semmi helyet nem foglal, kis túlzással még egy pénztárcába is be lehet csúsztatni, szóval a minimális méret követelményeinek abszolút megfelel. A kapacitásra szintén nem lehet panasz, főleg, ha a 2 terabájtos verzióra esik a választás, így az egyetlen kérdés a meghajtóval kapcsolatban, hogy pontosan milyen sebességre képes.

Az apró szerkezet oldalán mindössze két dolog töri meg a műanyag borítást, egy aprócska LED, illetve egy Type-C aljzat, USB 3.2 Gen 2 vezérléssel. Amit fontos tudni, hogy a burkolat alatt nem NVMe, hanem SATA3 csatlakozás található, ami azért jelentősen befolyásolja a meghajtó teljesítményét, de még a régebbi megoldás ellenére sem lehet nagyon okunk a panaszra. A gyártó szerint 530 MB/s olvasási és 460 MB/s írási sebesség érhető el a SC685-tel, és ezúttal szó sincs parasztvakításról, hiszen a tesztelés során két különböző programmal is ehhez közelítő eredményeket kaptunk.

Az ATTO benchmark esetében 525/480 MB/s volt a maximum, amit ki tudtunk sajtoltni az eszközből, míg a Crystal DiskMark futtatásakor 528/452 MB/s volt az eredmény. Persze tudni kell, hogy ez akkor lehetséges, ha az SSD-t fogadó oldalon is adott az USB 3.2 Gen 2 szabványnak megfelelő port.

Amit pedig még érdemes tudni, hogy a meghajtó dobozában két kábelt találunk: egy Type-C/Type-C vezetéket, illetve egy Type-C/Type-A variánst, ráadásul az SSD plug and play elven működik, tehát a használata semmilyen telepítést nem igényel, azonnal működésre bírható Windows, Mac OS , Linux sőt még Android esetében is. Az 1 TB-os modell ára 60 ezer forint környékén alakul (a duplája 80 ezerről indul), ami első blikkre kicsit húzós lehet, de ennyi pénzért cserébe tényleg egy egészen apró, gyors és elég univerzális SSD-t kapunk, amit nemcsak adatok tárolására és mozgatására használhatunk, de remek kiegészítő lehet akkor is, ha épp fogytán van a szabad hely mondjuk a konzolunkon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik