Tech

Ezekről a Google-újításokról érdemes tudnia

A Google vezetője, Sundar Pichai blogposztban részletezte, milyen új adatvédelmi fejlesztéseket vezet be a cég, melyek fejlesztésekor arra fókuszáltak, hogy a felhasználók nagyobb kontrollt kapjanak adataik kezelése felett. Három újítást jelentett be a vállalat.

Automatikus törlés

Az egyik az automatikus törlés funkció, amelynek segítségével a felhasználó dönthet úgy, hogy a Google 3, vagy 8 hónap után automatikusan és folyamatosan törölje a helyelőzményeket, valamint a keresési-, hang- és YouTube aktivitást. A keresőcég hozzátette, hogy megváltoztatja adatmegőrzési gyakorlatát is, így az automatikus törlés alapértelmezetté válik az alaptevékenységek beállításánál.

A mai naptól kezdve, ha bekapcsoljuk a Helyelőzményeket (ez alapértelmezettként ki van kapcsolva) , az automatikus törlés ideje alapértelmezés szerint 18 hónapra vált. Az Internetes és alkalmazástevékenységek automatikus törlése az új fiókok esetében szintén 18 hónap lesz alapértelmezés szerint. Ez azt jelenti, hogy a tevékenységi adatok automatikusan és folyamatosan törlődnek 18 hónap elteltével, a Google azokat nem tárolja a manuális törlésig. Ezeket a beállításokat a felhasználó  bármikor kikapcsolhatja, vagy más időkeretre változtathatja az automatikus törlés opciót.

Aki már korábban bekapcsolta a Helyelőzményeket, valamint az Internetes és alkalmazástevékenységeket, annak nem változnak meg a beállításai, de emlékeztetőt kap a lehetőségről.

Google-fiók vezérlése a Keresőből

Ha bejelentkezünk a Google-fiókunkba, rákereshetünk arra is, hogy „Google Adatvédelmi Áttekintő” vagy hogy „Biztonságos-e a Google Fiókom”, ekkor egy kizárólag csak számunkra látható négyzetet fog megmutatni a biztonsági beállításokkal, amiket  közvetlenül a Keresőben is módosítani lehet majd. Könyebbé válik az inkognitó mód elérése is, a felhasználói profilkép hosszú megnyomásával a Keresés felületén, a Térképben vagy a YouTube-on is előhívható lesz.

Ezzel azonban óvatosan, mert többen is félreértik, mire való és mire nem.

Perelik a Google-t, amiért inkognitó módban is gyűjt adatokat
A cég szerint egyértelműen jelzik, hogy a privát böngészés nem annyira privát, mint a netező hinné.

A következő hetekben a Jelszóvizsgálat (Password Checkup) is a Biztonsági Ellenőrzés központi részévé válik, amelynek segítségével mostantól a Google egy kattintással áttekintést ad a felhasználó fiókjának biztonságáról, és személyre szabott ajánlásokat kínál az adatok biztonságának megőrzése érdekében. Miután a funkció beépült a Google-fiókba és Chrome böngészőbe is, a következő hónapokban megszűnik a bővítmény változat.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik