Tech

Enyhítenek a Google Chrome egyik nagy problémáján

A Google Chrome-mal kapcsolatban sokszor hallani a kritikát, miszerint a böngésző valósággal zabálja a számítógépek memóriáját. Ugyan a Chrome-on belül számos kényelmi fejlesztés egyszerűsíti a netezők dolgát, mondjuk a Google-fiókos bejelentkezés, de a gyengébb laptopok tulajdonosai eléggé megérezhetik az erőforrás-igényességet.

A Windows 10 használói kicsit fellélegezhetnek majd, legalábbis erről árulkodik a Microsoft blogján közzétett bejegyzés, amiben arról ír a cég, hogy az operációs rendszer májusi nagy csomagja tartalmazza az úgynevezett SegmentHeap fejlesztést is, ami az Edge, de számos más alkalmazás memóriafogyasztását segít csökkenteni.

A Chrome egyik fejlesztője szerint akár 30 százalékot is sikerülhet faragni az alkalmazásával, ami több száz felszabadított megabájtot jelenthet.

A gyakorlatban mindezen előnyöket azonban csak a Chrome egyik későbbi kiadásában érezhetik majd a netezők, mivel a hatékonyabb memóriafoglalás csak akkor történik meg, ha adott szoftver fejlesztői azt kifejezetten kérik és a szükséges kódokat implementálják. Eddig a Chrome-mal azonos motoron alapuló Microsoft Edge-nél alkalmazzák csak élesben a megoldást.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik