Tech

Perelik a Google-t, amiért inkognitó módban is gyűjt adatokat

Csoportos pert kezdeményezett három amerikai felhasználó a Google ellen a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésére hivatkozva, mivel szerintük a keresőcég megtéveszti a felhasználókat. A három felperes több millió felhasználó nevében perel, a céljuk pedig elérni, hogy a Google Chrome böngésző inkognitó módját 2016. június elseje óta használó amerikai állampolgároknak fejenként 5000 dolláros kártérítést fizessen a cég, így összesen ötmilliárd forintért megy a küzdelem. A Google ígéretével ellenben inkognitó módban is gyűjt adatokat, és rejtett nyomonkövetést végez, többek közt az Analyticsen és a Hirdetéskezelőn keresztül, áll a panaszban.

A cég szóvivője vitatja a vádakat. Szerinte a Chrome böngésző egyértelműen figyelmezteti a netezőt, hogy a privát böngészés nem teljesen privát. Ahogy a Chrome ablaka is tájékoztat róla, a mód fő előnye, hogy az eszközt használó többi személy nem láthatja a tevékenységünket. És itt a kulcsszó: azok nem látják, akik használják még az eszközt. Előfordulhat, hogy tevékenységeinket továbbra is láthatják a felkeresett weboldalak (beleértve a webhelyen használt hirdetéseket és forrásokat is), a hálózatot működtető munkahely és iskola, illetve az internetszolgáltató. Az Analytics használata pedig adott weboldal üzemeltetőjétől függ.

Fotó: 24.hu

Az ESET kiberbiztonsági cég szakértője, Jake Moore már korábban is felhívta rá a figyelmet, hogy az inkognitó mód a nevével ellenben nem jelent teljes nyomtalanságot. Különösen érdemes figyelni arra, hogy privát módban megfeledkezhetünk arról, hogy bejelentkeztünk a Google-fiókunkba. Ez esetben az inkognitóban történő böngészésünk is szépen naplózásra kerül a Google – My Activity (Saját tevékenységek) fül alatt, ahol a korábban történt keresések és a megtekintett oldalak listája látható.

Ha még eszünkbe is jut kijelentkezni a fiókból, érdemes csinálni egy cache-ürítést is (CTRL+Shift+Del), de aki biztosra menne, használjon VPN-t, azaz virtuális magánhálózatot is, ez esetben úgy tűnik, hogy a forgalmunk máshonnan származik.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik