Tech

Ez az első videójáték, amit receptre írhatnak fel az orvosok

A történelemben először fordul elő, hogy az orvosok az Egyesült Államokban videójátékot írhatnak fel kezelésre. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) engedélyezte, hogy az Akali Interactive stúdió EndeavorRX (korábban Project EVO) című programját 8-12 év közötti, ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros) kisgyerekek számára gyógyszerként terjesszék és írják fel. Az iPhone-ra és iPadre írt játék egyelőre még nem jelent meg, csak várólistára lehet jelentkezni – azt sem tudni, hogy várható-e belőle androidos változat.

A szoftvert hét éven át tesztelték a fejlesztőcégnek dolgozó kutatók, több mint 600 gyermeken vizsgálták hatásait, akik négy héten át heti öt napon töltöttek el napi 25 percet a programmal. Az alanyok harmadának láthatóan javultak a koncentrációs képességei, a javult állapot pedig további egy hónapig fennmaradt. Mindez a játék hatására, amiben különféle akadálykerülgetős feladatokat kell teljesíteni.

Az előnyök mellett némi hátránnyal is jár a módszer, mellékhatásként felmerülhetett fejfájás és frusztráció, de a hagyományosan bevált, tünetek enyhítésére használt gyógyszerek sem mentesek a mellékhatásoktól. A kutatók természetesen nem állítják, hogy a játékkal teljesen kiválthatóak a már régóta alkalmazott készítmények, de kiegészítésként nem csak hasznos, de szórakoztató is lehet a gyerekek számára.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik