Tech

Figyelmeztetést adtak ki: azonnal frissítsen, ha Windows 10-et használ!

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma figyelmeztetést adott ki a Windows 10 felhasználóinak, hogy frissítsenek az operációs rendszer legutóbbi kiadására, miután egyes netes fórumokon exploit kód kezdett terjedni egy kihasználható hibához.

Az SMBGhost néven emlegetett kód egy márciusban már befoltozott sérülékenységet céloz meg, de még mindig kihasználhatják a kiberbűnözők. A támadók akár hozzá is férhetnek távolról a windowsos számítógéphez, hogy azon kártékony programokat futtassanak, például zsarolóvírust. Még rosszabb, hogy féregszerűen képes terjedni a hálózatokon, ahogy annó a kórházakat világszerte megbénító WannaCry zsarolóvírus is, így rendkívül veszélyes.

Ugyan a Microsoft már hónapokkal ezelőtt elérhetővé tette a szükséges javítást, még mindig több ezer, internethez kapcsolódó számítógép sebezhető az elmulasztott, nem telepített frissítések miatt. A szakértők szerint a hackerek kifejezetten őket célozhatják meg egy fejlettebb támadással, ezért érdemes azonnal ellenőrizni a Windows Update-et, hogy van-e elérhető csomag, amit még nem telepítettünk a gépünkre.

Három éve, hogy végigsöpört a világon a durva zsarolóvírus
Világszerte óriási pusztítást vitt véghez a WannaCry (WannaCryptor) nevű ransomware, és nem szabadultunk tőle.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik