Tech

Itt a TikTok klónja, aminek a használatáért még pénz is jár

A Zynn nevű app kezelőfelülete szinte megszólalásig hasonlít a TikTokra, ám egy lényeges dologban különbözik: fizet a felhasználónak azért, hogy regisztráljon, nézzen videókat, és osszon meg tartalmakat további követésre. Az alkalmazás május végén vált elérhetővé a digitális boltokban, az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban is rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert az ingyen letölthető alkalmazások kategóriájában.

A Zynn tényleg szinte teljesen úgy néz ki, mint a TikTok: a kezelőfelület fő jellegzetességei megegyeznek, csak úgy, ahogy a szolgáltatás lényege is. Tehát a felhasználók a profiljukon keresztül vicces rövidvideókat tehetnek közzé és nézhetik mások videóit. A klón viszont közben egy számlálót is megjelenít, és ahogy telnek a percek tartalmak fogyasztásával, úgy kúszik egyre feljebb a szám.

A netező pontokat kap a videónézéssel töltött időért, amiket aztán ajándékutalványokra, illetve készpénzre válthat be.

Az appot fejlesztő Kuaishou cégé egyébként Kína második legnépszerűbb videómegosztója is, amit szintén hasonló módszerrel futtattak fel, azaz hogy fizettek a felhasználóknak. A Zynnben rengeteg hirdetést jelenítenek meg, így a reklámbevétel magasabb, mint amennyit a netezőknek kifizetnek. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a kínai Tencent állítólag kétmilliárd dolláros befektetéssel segíti a Zynn fejlesztőit, amivel véljuk vélhetően a TikTokot fejlesztő szintén kínai ByteDance megszorongatása.

Magyarországon az alkalmazás egyelőre nem elérhető. A YouTube-ra feltöltött videók alapján tényleg működik a pénzszerzés az appal, pár perc videónézésért körülbelül 36 forintnak megfelelő összeget lehet szerezni, ennél jövedelmezőbb a további öt ember meghívása (akik később aktívan használják az appot), amiért akár 110 dollár felett is lehet kaszálni. A pénz felvételéhez egyébként egy PayPal-fiókot kell kapcsolni a Zynn-hez.

Miután a Zynn kiugróan népszerű lett az amerikai felhasználók körében a The Verge újságírója felhívta rá a figyelmet, hogy természetesen nem minden arany, ami fénylik. Az appal kapcsolatban kifejezetten aggasztó, hogy csak már használatban lévő közösségi oldalak fiókjaival lehet csak regisztrálni, emellett a földrajzi helyzetre és a telefonszámra is kíváncsi, tehát az adatgyűjtés mintha kicsit kiterjedtebb lenne az indokoltnál.

Fotó: 24.hu

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik