Tech koronavírus

Már iPhone-okra is letölthető a hazai járványügyi alkalmazás

Az elmúlt napokban az App Store-ban is elérhetővé vált a járványügyi kontaktkutatást támogató applikáció, így az már iOS rendszereket futtató készülékeken is használható. Az alkalmazást május közepe óta több mint 30 ezer felhasználó töltötte le androidos eszközökre – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Vírusradar a Nemzeti Népegészségügyi Központ kontaktkutatását segíti, használatával gyorsabban meg lehet találni a további lehetséges fertőzötteket a kutatási eljárás során, így hamarabb szerezhetnek információt az esetleges fertőződés veszélyéről. Letöltése és az adatok megosztása a felhasználók számára önkéntes és ingyenes.

Az alkalmazás sem hely, sem pontos idő adatokat nem tárol. Az általa rögzített, titkosított bejegyzések a két készülék azonosítóját (tehát nem telefonszámot), az egymás közelében eltöltött időtartamot és távolságot jelenítik meg. Ezeket az adatokat is kizárólag a járványügyi hatóság kaphatja meg, csak akkor, ha ezt a fertőzöttnek bizonyult felhasználó engedélyezi.

A minisztérium szerint minél többen telepítik az alkalmazást saját készülékükre, annál jobb eséllyel, gyorsabban és eredményesebben lehet elejét venni a vírus terjedésének. A VírusRadar androidos verziója május közepén vált elérhetővé.

A magyarokat hidegen hagyja a járványügyi kontaktkövető app
Mindössze 15 ezren töltötték le eddig a VírusRadart.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik