Tech koronavírus

A magyarokat hidegen hagyja a járványügyi kontaktkövető app

Egy hete vált letölthetővé a VírusRadar mobiltelefonos kontaktkövető alkalmazás a járvány elleni védekezéshez, aminek használatával megmondható, hogy egy koronavírusos fertőzött a megelőző két hétben kikkel találkozhatott kétméteres távolságon belül, legalább 20 percig. A mobiltelefonok helyadatainak felhasználása helyett a beépített Bluetooth rádiókon alapul a rendszer, az app a kisugárzott azonosítókat észleli, amiket két hétig tárol.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) arra kért mindenkit, hogy töltse le és kezdje el használni a VírusRadart, mivel minél többen használják az alkalmazást, annál több esetben lehet még időben figyelmeztetni a lehetséges fertőzötteket, és ezzel tovább csökkenthetők a járványügyi kockázatok.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség neve alatt futtatott appot azonban eddig csak alig több mint 15 ezren töltötték le a Google Play áruházból

figyelt fel rá a HWSW. A terjesztést nehezíti, hogy az Apple App Store-ban még nem hagyták jóvá a mobilappot, így az iPhone-osok egyelőre nem is tudják használni. Az informatikai szakportál megjegyzi, hogy a kormányzat sem mozgósít elegendő kommunikációs erőforrást a projekt számára, így nehezebb eloszlatni azt a feltételezést is a lakosság körében, hogy az appon keresztül állami szervek jogosulatlan adatgyűjtést végeznének, ezen felül az Operatív Törzs tájékoztatóin sem hallani túl sokat a kormányzat okostelefonos applikációjáról.

Schanda Tamás államtitkár a bejelentéskor kiemelte, hogy az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik: egyrészt dönteni kell annak a letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak.

A kontaktkövető appok hatékonyságának alapvető feltétele, hogy elegendő ember használja őket, ez egyébként nem csak a VírusRadarnak, de más kontaktkövető szolgáltatásoknak is nehézséget okoz. A témáról korábban itt írtunk bővebben:

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik