Tech

Súlyos pénzért árulják YouTube-videósok fiókjait a sötét weben

Az IntSights kiberbiztonsági cég szakértői fedezték fel, hogy kiberbűnözők a sötét web több piacterén is árulják YouTube-fiókok nemrég elszipkázott bejelentkezési adatait. A szakértők vizsgálata szerint az egyik eladó nem kevesebb, mint 687 YouTube-fiók adatait tartalmazó csomagot bocsátott aukcióba 400 dolláros (kb. 123 ezer forint) kezdőáron, a legmagasabb ajánlat végül elérte a 5000 dollárt (több mint másfél millió forint).

A YouTube-csatornák jó ideje jelentenek vonzó célpontot a bűnözők számára, akik a fiókok feletti irányítás megszerzésével a követőket széles körben bombázhatják támadásokkal, adathalász-levelekkel, különféle kártevőkkel, és így nagyobb eséllyel is célba érnek, mivel a követők jelentős része elkötelezett rajongó. Bevált gyakorlat az is, hogy a bejelentkezési adatok felhasználása helyett a bűnözők azokból inkább pénzt csinálnak, és eladásra bocsátják az adatcsomagokat különféle felületeken. Ugyan a kevesebb követővel bíró csatornák nem annyira jövedelmezőek, de a tartalomkészítők még így is hajlandóságot mutathatnak arra, hogy egy zsarolónak fizessenek azért, hogy visszakaphassák a fiókjukat.

A biztonsági szakértők azt ajánlják a videósoknak, hogy védjék fiókjukat kétlépcsős azonosítással, ami egyébként minden olyan szolgáltatásban ajánlott bekapcsolni, ahol van rá lehetőség.

Ezt kapcsolja be azonnal a Google-fiókjában, ha még nem tette volna!
Szánjon pár percet a fontos beállításokra, így később nem fog lesz oka bánkódni amiatt, hogy feltörték a fiókját.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik