Tech koronavírus

Milliók nézik a koronavírusról szóló káros videókat

A BMJ Global Health szaklapban publikált friss kutatás szerint a koronavírusról szóló legnézettebb YouTube-videók több mint negyede tartalmaz félrevezető információkat. A problémás tartalmakat együttesen több mint 62 milliószor tekintették meg a netezők.

A kanadai kutatók március 21-én kerestek rá a koronavírussal kapcsolatos kulcsszavakra a videómegosztón, majd a kapott angol nyelvű találatokkal dolgoztak. Azokat a tartalmakat nem vizsgálták, amelyeket többször is feltöltöttek, egy óránál hosszabbak, illetve amelyekhez nem tartozott releváns kép-, vagy hanganyag. Végül 69 videót elemeztek.

A nem hiteles, videókon keresztül terjedő egyik információ, hogy a gyógyszercégek már elkészítették a vakcinát, de nem hajlandóak árusítani. A kutatók szerint a hiteles, pontos információk a kormányszervek és egészségügyi szakértőktől származnak, így az ilyen forrásokból való tájékozódást ajánlják a felhasználóknak. Továbbá azt tanácsolják a szervezeteknek, hogy érdemes lenne felvenniük a kapcsolatot ismertebb videósokkal, akik segíthetnének a hiteles üzenetek eljuttattásában a közönségükhöz.

A YouTube reakciója szerint folyamatosan dolgozik a dezinformáció terjedésének lassításán, és igyekeznek minél hamarabb eltávolítani a kártékony videókat platformjukról. Nemrég például David Icke csatornáját kaszálták el, aki évek óta terjeszt félrevezető információkat a közösségi médiában és a hagyományos médiában.

Van, ami a koronavírusnál is gyorsabban terjed
Nem csak a járvány, a tévhitek és az álhírek ellen is folyik a harc.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik