Tech

Ilyen érzés volt a SpaceX űrhajójával repülni

Szombat este indult útjának a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), a Crew Dragonon a NASA két asztronautája utazott. A Demo-2 nevű teszt történelmi jelentőségű, a különleges küldetésről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Crew Dragon, illetve a fogadó ISS legénysége a napokban sokat mesélt az űrhajóról – írja a Space.com. Chris Cassidy, a NASA űrhajósa és az űrállomás jelenlegi parancsnoka szerint a Crew Dragonnak olyan illata van, mint egy új autónak. Bob Behnken és Doug Hurley 19 órányi utazás után érte el az ISS-t. Az út során az űrhajó új WC-jét is kipróbálták, amely Hurley szerint sokban emlékeztet a korábbi űrhajórendszer, a Space Shuttle mosdójára.

Összességében az asztronauták simának értékelték a repülést, igaz, volt néhány váratlan rázkódás.

Behnken úgy gondolja, hogy a felbocsátást kifejezetten könnyed volt, a Space Shuttle-t annak idején ennél jóval nehézkesebbnek érezte. Igaz, utóbb, míg a Crew Dragon pályára állt, a vártnál kicsit rázósabbnak bizonyult az űrhajó.

Bob Behnken (balra) és Doug Hurley. Kép: Flickr/SpaceX

Hurley egy hétfői sajtóeseményen azt mondta, egészen más élmény a SpaceX űrhajójával repülni, mint a Space Shuttle-lel: a hosszabb zötykölődés ellenére összességében kényelmesebb volt az utazás. Az asztronauta azt is elárulta, hogy az űrállomásra történő csatlakozás is meglepően könnyednek tűnt, a dokkolás olyan zökkenőmentesen zajlott, hogy észre sem vették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik