Tech

A japánok így tennék olcsóbbá az űrutazást

Az űrutazás drága, és igencsak veszélyes vállalkozás, ezért egy japán startup, a Gitai kivenné a képletből az emberi életre leselkedő veszélyeket, és humanoid robotokat küldene az űrbe – írja a Futurism. A cég szerint ez sok problémát megoldana, és a távolról irányítható, esetleg automata robotok rengeteg olyan feladatot is elláthatnának, amelyeket az emberek képtelenek, egyrészt a veszélyességük miatt, másrészt a fizikai akadályok okán.

A startup számításai szerint egy ember űrbe küldésének költségéből 90 százalékot is megspórolhatnának azzal, ha helyettük robotokat küldenének például a Nemzetközi Űrállomásra. Jelenleg a legnagyobb kihívás természetesen az, hogy olyan robotokat tudjanak megalkotni, amelyek biztonságosan tudják átvenni az emberek munkáját.

Az alapvető elképzelés az, hogy a munkát a robotok végzik majd el, az emberek pedig apró késéssel a Földről vezérlik őket. A startup vezetője, Sho Nakanose szerint annak ellenére, hogy egy korábbi próbaverzió nem sikerült túl hatékonyra (ahogy az a videón látható), ez lesz a jövő megoldása: sokkal biztonságosabb, és sokkal olcsóbb is lesz így üzemeltetni például az ISS-t, mint élő űrhajósokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik