Tech

Olyan mobillal állt elő a Samsung, amire még nem volt példa

A Samsung és a dél-koreai SK Telecom bejelentette, hogy kiadták az első olyan telefont, amely kvantumtechnológiát használ. A futurisztikusan hangzó koncepció valójában egy véletlenszámok generálását ellátó chipsetet takar. A Samsung Galaxy A Quantum névre keresztelt mobil gyakorlatilag a Galaxy A71 5G rebrandelt változata, ami népszerű középkategóriás készüléknek számít. Az A71 Exynos 980 lapkakészletéhez 6,7 hüvelykes OLED kijelző társul, beépített optikai ujjlenyomatolvasóval, illetve négy egységből álló hátlapi kamerarendszerrel.

Ami megkülönbözteti a kvantumos verziót a sima A71-től, az úgynevezett QRNG chipset, ami az eszköz biztonsági szintjét fokozza. A generátort az SK Telecom szakemberei alkották meg Svájcban. A véletlenszámok generálása sok biztonsági rendszer és a titkosítási folyamatok alapvető eleme. A nyugati portálok fordításai szerint a lapkakészlettől elkülönített QRNG chipset fénykibocsátó diódákat és egy képalkotó szenzort tartalmaz. A LED véletlenszámú fotont bocsát ki, amiket a szenzor érzékel, és a regisztrált pixelek száma alapján hozza létre a random számsort, így a biztonsági kulcsot. Az SK Telecom állítása szerint ez  gyakorlatilag feltörhetetlenné teszi a kapcsolatot, a jövőben pedig tervezik, hogy még több ilyen készüléket dobjanak piacra.

A Galaxy A Quantum május 22-től lesz elérhető Dél-Koreában 175 ezer forintnak megfelelő áron, még nem tudni, hogy globális értékesítésre lehet-e számítani. Hozzá kell tenni, hogy a mobilban emellett még az 5G-támogatás is adott, ami a középkategóriában eléggé ritkának számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik