Tech

A Facebook nem bír az oltásellenesekkel

A Facebook jó pár hónapja erőteljesen harcol a platformjain terjedő, oltásellenességet népszerűsítő tartalmak ellen. Márciusban közölték, hogy az oltásellenes posztokat nem lehet hirdetni, és a hírfolyam algoritmusában is hátrább szorulnak. Nem fogják törölni az oltástagadó posztokat, viszont igyekeznek olyan módszereket találni, amivel szakértő szervezetektől származó információkat juttathatnak majd el a tömegekhez, hogy jobban érthetővé tegyék a védőoltás-kérdést.

A Science tudományos szaklapban megjelent új publikáció szerint azonban aggasztó a helyzet. Egy 1300 Facebook-oldalt vizsgáló kutatás során úgy találták, hogy az oltásellenes oldalaknak ugyan kevesebb követőjük van, de gyorsabban növekvő, több oldalból álló hálózattal bírnak, mint az oltáspártiak, ami idővel fordíthat a kockán. Ez a magyarázat arra, miért terjednek olyan gyorsan a tartalmaik. A London School of Hygiene & Tropical Medicine kutatói szerint ha ez az ütem megmarad, akkor tíz év múlva már erősen az oltásellenes nézetek fogják uralni az online teret, ami aggasztó előrejelzés.

A szakértők korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az egész nem feltétlenül ok-okozati összefüggés, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a közösségi média miatt magasabb az oltásellenesek száma, de az kijelenthető, hogy kapcsolat mindenképpen van a kettő között. A kutatók úgy gondolják, hogy ha megemelnék az oltáspárti kontent mennyiségét ezeken a platformokon, az segíthetne a fals információk terjedésének megállításában – nem elég az, amivel a Facebook és az Instagram is próbálkozik, ugyanis az oltásellenes tartalmak visszafogása nem tűnik hatásosnak.

Újabb csapás az oltáselleneseknek
Egyre több platformon törlik az oltásokat okoló posztokat, most az Instagramon is elindult a purgálás.

Kiemelt kép: GettyImages

Ajánlott videó

Olvasói sztorik