Tech koronavírus

Olyan arcmaszkon dolgoznak, ami kiszűrheti a koronavírusosokat

A Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Hardvard Egyetem kutatói az elmúlt hat évben olyan érzékelők fejlesztésén dolgoztak, amelyek képesek felismerni a különféle vírusok, például a zika, vagy az ebola jelenlétét az emberi szervezetben. A járványhelyzetre reagálva a projektet kiterjesztették az új koronavírusra is. A csapat az érzékelőket arcmaszkok belsejébe építené. Amikor az egyedi érzékelőkkel ellátott arcmaszk viselője köhög, tüsszög, vagy szipog, és a szervezetében koronavírus van, a maszk egy fluoreszkáló jelet bocsátana ki.

Ugyan még csak korai szakaszban tart a kifejezetten koronavírusra szabott darab fejlesztése, de Jim Collins, a műszaki egyetem kutatója szerint eddig rendkívül jól haladnak, pár hét múlva akár a végleges terv is elkészülhet. Jelenleg még nyálmintákon tesztelik a szenzorokat.

Hogy valóban működik-e a módszer, akkor derül majd ki, ha valóban fertőzött alanyokon is elkezdhetik a teszteket. A terv, hogy nyár végétől már kereskedelmi forgalomba bocsáthassák a maszkot, ami a kutatók szerint a jövőben jelentősen megkönnyítené a szűrést, például a reptereken.

Kiemelt kép: Suamy Beydoun /AGIF /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik