Tudomány koronavírus

Egyetlen találkozó alatt 52 embert fertőzött meg egy szuperterjesztő

Egy amerikai COVID-19-fertőzött legalább 52 embernek adta át a kórokozót egy templomi kóruspróba során – írja az IFLScience. Az érintettek közül ketten utóbb meghaltak a betegségben. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által bemutatott tanulmány azt bizonyítja, hogy milyen gyorsan képes terjedni a koronavírus kis, főként idősebbekből álló csoportokban, ha a csoport egyik tagja egy szuperterjesztő.

Az eset ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a fertőzöttek elkülönítésével meggátolható, hogy a közösségből a szélesebb populációba is eljusson a kórokozó.

2020. március 10-én egy Washington állambeli templomban egy nagyobb csoport gyűlt össze kóruspróbára. Seattle térségében ekkor már több emberrel is végzett a COVID-19, ezért sokan vonakodtak, hogy részt vegyenek a találkozón. A 122 tagból végül 61 mégis megjelent, a résztvevők a járvány miatt hanyagolták a hagyományos köszöntéseket, például a kézfogást.

Kép: Getty Images

A tagok egymástól 15-25 centiméterre ültek, és 2,5 órán át énekeltek, mielőtt két kisebb csoportra váltak volna, hogy további 50 percet gyakoroljanak. Volt egy 15 perces evőszünet is, ezen azonban sokan nem vettek részt.

A tanulmány alapján a tagokból csupán egy érzett megfázásszerű tüneteket a március 10-e előtti három napban. Utóbb a COVID-19-et 53 embernél is kimutatták, a szakértők szerint az eset hátterében egyetlen szuperterjesztő állt. A betegek közül hárman kerültek kórházba, közülük ketten haltak meg. A gyors információátadásnak köszönhetően a találkozó résztvevői hamar a házi izoláció mellett dönthettek, így feltételezhetően sikerült csökkenteni a további átadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik