Tech koronavírus

Már látszanak a vidéki lazítások a Google adatain

A Google immár hetek óta készít áttekintést arról, hogy a mobiladatok alapján az emberek mennyire járnak el otthonról többek között munkába, boltokba vagy parkokba. A legfrissebb adatokat május hetedikén, azaz múlt csütörtökön zárta a Google, amikorra már kettészakadt az ország: míg Budapesten és Pest megyében fennmaradtak a március 28. óta érvényes kijárási korlátozások, addig május 4. óta az ország többi részén szabadabban mozoghatnak az emberek.

A megyékre lebontott, március 26. és május 7. közt gyűjtött adatok alapján Budapesten a parkokat 25 százalékkal kevesebben látogatták a januári-februári öthetes bázisidőszak medián értékeihez képest. Minden más megyében növekedést mértek, Somogyban például a legkiugróbb 56 százalékot, Borsod-Abaúj-Zemplénben 52 százalékot.

A budapestiek maradtak a leginkább otthon, 22 százalékkal többet voltak a saját lakásukban, míg a legtöbb vidéki megyében 10 százalék körül alakult ez a szám a januári-februári öthetes bázisidőszakhoz képest. Gyógyszertárba és zöldségeshez 23 százalékkal kevesebbet járnak a budapestiek, az ország többi részén ez mindössze már pár százalékkal kevesebb, mint a koronavírus előtt, sőt Borsod-Abaúj-Zemplénben, Bács-Kiskunban, Békésben, Fejérben, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében már nem negatív előjelű a mutató, hanem apró növekedést is mutat.

Az élesebb különbségeket vélhetően a következő jelentéseken keresztül lehet majd látni, hiszen a legfrissebb kimutatás adatgyűjtési időszakának csak kis részét teszik ki a lazítás utáni napok. Az előző, május 2-án közzétett jelentéssel összevetve viszont látható, hogy országos átlagban többen látogatnak már kereskedelmi és rekreációs létesítményeket, parkokat, kevesebben tartózkodnak viszont közlekedési pontokon, megállókban (ami akár betudható a jó időnek is).

A részletes statisztikák itt böngészhetők.

Mehetek a telekre? És orvoshoz? Vidéken mindent lehet? Kötelező a maszk? Így szakad ketté az ország mától
Újra átalakul az életünk, kettészakad az ország. Végigvesszük, kire milyen szabályok vonatkoznak mától, legyen fővárosi vagy vidéki, érettségiző, 65 évnél idősebb, külföldről hazatérő vagy elhalasztott műtétre váró beteg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik