Tech

Hatalmas rakéta zuhant vissza a Földre

Egy hatalmas kínai rakéta csapódott be az Atlanti-óceánba május 11-én – írja a ScienceAlert. A Hosszú Menetelés-5B-t május 5-én bocsátották fel, és sikeres küldetésen vett részt, mielőtt tervezetten, de irányítatlanul visszatért volna. Az űreszköz feladata egy kísérleti űrhajó pályára állítása volt.

A rakéta törmelékei Mauritánia partjainál zuhantak az óceánba, az eset során senki sem sérült meg.

A szakértők szerint évtizedek óta nem lépett be a légkörbe ennél nagyobb tömegű kontrollálatlan űreszköz.

A rakéta 17,8 tonnás volt, az utolsó ennél nagyobb visszahulló űreszköz a 39 tonnás, 1991-ben lezuhant szovjet Szaljut-7 űrállomás volt.

Kép: Getty Images

Az űrkutatás történetében már többször előfordult, hogy irányított, illetve kontrollálatlan űrtörmelékek vagy űreszközök lépjenek be az atmoszférába – gondoljunk csak a közelmúltból a kínai Tienkung-2-re vagy elődjére. A mostani eset különlegessége a rakéta mérete mellett az, hogy több fontosabb lakott terület felett is elrepült keringése legvégén, így Los Angeles és New York felett is.

A rakéta jelentős része a zuhanás során megsemmisült, a maradványok pedig nem lakott területre estek. A szakértők egyébként viszonylag pontosan meg tudták jósolni az űreszköz pályáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik