Tech

Aljas támadásoktól védhet meg egy ingyenes, magyar fájltitkosító

Az utóbbi időben rendkívüli mértékben megszaporodtak az olyan, esetenként százmilliós nagyságrendű pénzösszegeket eltulajdonító kibertámadások, amik során a támadók az egyik üzleti partner levelezésének feltörésével és tartalmának megismerésével hamisított (átírt bankszámla-számú) számlákat, díjbekérőket és előlegbekérőket küldtek a másik fél számára, méghozzá akkor, amikor az amúgy is számított ilyen dokumentumra.

Ezen cégek számára indult el pár napja az ingyenes KRIPT szolgáltatás, aminek segítségével az üzleti partnerek titkosított formában küldhetnek és fogadhatnak kiemelt biztonságot (bizalmasságot és sértetlenséget) igénylő pénzügyi dokumentumokat, képeket és egyéb anyagokat. Így ugyanis egy támadó hiába fér hozzá a kommunikációhoz, a csatolmányokban található titkosított fájlok tartalmát már nem ismerheti meg és nem manipulálhatja az üzleti folyamatokat módosított dokumentumokkal – ismertette a részleteket Makay Ágnes Krisztina, a Makay Kiberbiztonsági Kft. értékesítési vezetője.

A KRIPT erőssége a hagyományos megoldásokkal (például jelszavas ZIP) szemben az, hogy laikusok számára is gördülékenyen használható kezelőfelülettel vezeti végig a felhasználót a titkosítás folyamatán,

hogy az ne kövesse el azokat a tipikus hibákat, amikről amúgy nem is sejtené, hogy a későbbiekben „katasztrófához” vezethetnek.

Mivel léteznek sokkal fejlettebb, összetettebb, drágább és/vagy nagyobb szakmai felkészültséget igénylő technológiák is piacon, ez a szolgáltatás egy általános probléma közel sem teljes körű megoldásának tekinthető, viszont amíg a cégeknél nincs bevett gyakorlat a dokumentumok erős titkosítására, elektronikus aláírására és azok hitelességének szakszerű ellenőrzésére, addig a KRIPT-re is szükség lesz a jelenlegi infokommunikációs vadnyugaton – írják a fejlesztők.

Fotó: KRIPT

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik