Tech koronavírus

Az új Windows rendszer kiadását is érinti a járvány

A Microsoft tavaly ősszel jelentette be a Windows 10X nevű operációs rendszer fejlesztését, amit kifejezetten kétkijelzős eszközökhöz, főleg laptopokhoz terveznek. A cég nem szeretett volna teljesen szakítani a hagyományokkal, ezért a Windows 10X kezelőfelülete alapjaiban hasonlít a sima Windows 10-hez, de kap egy újratervezett start menüt, amiből hosszú listán gördíthetők le az alkalmazások, összességében a mai okostelefonok és táblagépek kezelését szolgálja ki. Akkor egy Surface Neo laptopon mutatták meg, mit lehet várni a rendszertől, és az eredeti tervek szerint ezen az eszközön is mutatkozott volna be először az első, stabil verzió.

A redmondiak a koronavírus járvány miatt módosítottak az elképzelésen,

és először a hagyományos, egy kijelzővel felszerelt gépekre adják ki az új Windows 10X operációs rendszert.

Panos Panay, a Microsoft windowsos eszközökért felelős részlegének vezetője arról beszélt, hogy mióta tavaly októberben bemutatták elképzeléseiket, nagyot fordult a világ. Mivel a Windows 10x-et a rugalmasság jegyében tervezték, ez lehetővé teszi, hogy a hagyományos gépeken is futtatható legyen.

A cég 75 százalékos éves növekedést mért a Windows 10 rendszer használati idejében a felhasználók körében, ami arra utal szerintük, hogy az emberek a járvány miatt többet használják a laptopokat, vagy PC-ket a karanténban munkára, tanulásra.

A Microsoft még nem közölte, hogy mikor kerülnek piacra az első, Windows 10X-et is támogató hagyományos laptopok, vagy hogy a kétkijelzősök mikor kaphatják meg. Jelenleg egyeztetés zajlik a készülékek gyártóival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik