Tech

Napok óta egy elszabadult drónt keres fél Lettország

A lett hatóságok szombat óta egy drónt keresnek a légtérben, ami mozgás közben veszett el, és emiatt a légiközlekedésben is fennakadások vannak, írja a BBC.

A helyi légiközlekedési hatóság döntése értelmében hatezer méter alatti magasságban nem közlekedhetnek repülőgépek a régióban, amíg a drón elő nem kerül.

Bár nagy valószínűséggel a 26 kilogrammos szerkezet már földet ért valahol, abban 90 órára, tehát közel négy napra elegendő töltöttség volt. Ha még mindig a levegőben lenne, akkor legkésőbb helyi idő szerint kedden este 19 óra 10 perckor fog lezuhanni.

Megkérték a lakosságot, hogy ha valaki hallaná vagy látná a drónt, akkor azonnal jelentse.

A drón egy helyi gyártó tulajdona, és tesztelés közben veszítették el a kommunikációt vele, így azt sem tudják, hol lehet. Az eszköz úgy 3,5 méter hosszú és 5,5 méter széles, és akár 70 km/h-s sebességgel is képes közlekedni.

Amikor legutóbb látták, 200 méteres magasságban volt. Az esetről rögtön értesítették a közlekedési minisztériumot és a hadsereget is, és azonnal megkezdték a felkutatását, a légiközlekedési hatóság pedig figyelmeztetést adott ki.

Hétfőn este azt a tájékoztatást adták, hogy a drón minden bizonnyal már landolt valahol, de több repülőgéppel még mindig kutatnak utána.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett arról, hogy látták a szerkezetet, de egyiket sem sikerült megerősíteni. 

A koronavírus-járvány miatt nagyon kevés repülő van most a légtérben Európa felett, de a drón még így is okozott problémákat. A Rigai Nemzetközi Repülőtér felett lezárták a légteret, egy Kínából az észtországi Tallinnba tartó járatot pedig vissza kellett fordítani.

Kiemelt kép: Lett légiközlekedési hatóság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik