Kultúra koronavírus

Csúcstechnológiával küzd a világ a koronavírus ellen

Az emberiség a robotoktól a „szuperlátáson" át a 3D-nyomtatásig mindent bevet azért, hogy legyőzze a betegséget.

Az elmúlt néhány év elképesztő technológiai fejlődésének köszönhetően ma egészen másként vesszük fel a harcot a veszélyes betegségekkel szemben, mint akár csak húsz évvel ezelőtt. A Guardian a koronavírus-járvány kapcsán néhány olyan megoldást gyűjtött össze, amelyeknek nemrég talán még az ötlete sem fordult meg a kutatók fejében. Ezek közül mutatjuk meg a legjobbakat.

Szétszakítja a vírusokat

Biokémikusok egy Manchesterben dolgozó csapata a Virustatic nevű biotechnológiai óriás felkérésére tízéves munkával kidolgoztak egy, a levegőben terjedő vírusokat 96 százalékos hatékonysággal semlegesítő anyagot, ami most, a járvány érkezésével egyre közelebb jut a sorozatgyártáshoz.

A cég egyelőre arcra húzható pántokat készítene a vírusokban lévő glikoproteineket megkötni tudó, szénszálakat is rejtő szerkezet felhasználásával, melyek viselése hosszú távon kényelmesebb a szokásos maszkokénál, sőt, az orr és száj mellett a fej jókora részét is takarják.

A tervek szerint akár heti egymilliót is gyártanának belőlük, ennek egy részét pedig a brit egészségügyi szolgálat, az NHS kapná.

Méterekről látja a lázat

Fotó: KC Wearables

A kínai Sencsenben, a világ egyik leggyorsabban fejlődő, high-tech cégek tucatjainak otthont adó városában született okos sisak akár már öt méterről megmondja, nem túl magas-e a közeledő járókelők testhőmérséklete.

A magas láz a COVID-19 egyik fontos tünete, a sencseni, csengdui és sanghaji rendőrség pedig már egy ideje használja is az infravörös hőmérséklet-érzékelőt, QR-kódolvasót, a legközelebbi kórházzal való kapcsolatfelvételt segítő wifi, bluetooth és 5G-kapcsolatot is magában rejtő fejvédőt, de a Kínában jó ideje bevezetett arcfelismerő rendszerhez is képes csatlakozni, így bármelyik szembejövő nevét, valamint az esetleges betegségeit képes kilistázni a rendőrök szeme előtt feszülő plexire.

Fotó: KC Wearables

A fejlesztő KC Wearable szerint a járőrök két perc alatt így száznál több ember testhőjét is megmérhetik.

A cikázó fényoszlop

Az UV-C fény csodás eszköz a baktériumok, vírusos és más, ártalmas mikrobák elpusztításában, hiszen egyaránt roncsolja a DNS-üket és RNS-üket, így nem tudnak tovább osztódni. A dán UVD Robots épp ezért dolgozta ki a fénycsövekkel leszúrt porszívóra hasonlító tisztítórobotját, ami nyolc fényforrásból árasztja az ultraviola fényt, amerre jár, feleslegessé téve a fertőtlenítéshez legtöbbször használt kemikáliákat, melyek használata kórházi körülmények közt nem mindig megoldható, hiszen a szobák több óráig tartó kiürítése kellene hozzájuk.

A sterilizáló gépet 2019-ben, a Odensei Egyetemi Kórházzal való hatéves együttműködés eredményeként tették elérhetővé, az elmúlt hetekben pedig felgyorsították a gyártását, de így is csak napi egyet tudnak szállítani az ezt igénylő egészségügyi intézményeknek.

A kínai Youibot is hasonló megoldást dolgozott ki ugyanerre – írja a Guardian, csak ez a vállalat egy már meglévő robottestre épít hőkamerát, illetve UV-C izzókat. Az így születő eszközzel már gyárakat, irodatereket, illetve egy repülőteret és egy vuhani kórházat is elláttak, ahol nappal testhőmérsékletet mérnek, éjjel pedig a vírusokat pusztítják.

Az érintésmentes ajtónyitás

Fotó: Materialise

Néha a legegyszerűbb ötletek a legnagyszerűbbek: tökéletes példa erre a 3D-nyomtatással foglalkozó belga Materialise ötlete, amivel megszüntethetnénk a könyökkel vagy kézfejre húzott kabát- és pulóverujjal történő ajtónyitást.

A cég egy két részből összecsavarozható fület tett ingyenesen letölthetővé a honlapjáról, hiszen a kilincsek minden épületben a legszennyezettebb részletek közé tartoznak, kinyitásuk ezzel az aprósággal azonban jóval egyszerűbbé válna. A gond már csak az, hogy a világban nincs mindenkinek 3D-nyomtatója, ezt a problémát azonban az itthon is elérhető bérnyomtató helyekkel könnyen át lehet hidalni.

Drónokkal a kór ellen

Kína a világ vezető dróngyártója, így talán nem meglepő, hogy az apró repülőgépek felhasználása is jóval sokszínűbb, mint bárhol. A házhoz szállítást vállaló cégek eszközei, illetve a mezőgazdasági drónok mellett most megjelentek a részben az utóbbiakból átalakított, műtrágya helyett fertőtlenítőt terítő darabok is, melyek a köztereket tisztítják, vagy épp az emberek által leadott mintákat szállítják a laboratóriumokba, jócskán lerövidítve az ezekhez eddig szükséges időt, illetve megspórolva az emberi erőforrást.

A drónokat a franciák is bevetik: a kijárási tilalmat megsértőket Nizzában és Cannes-ban hangosbeszélővel felszerelt repülőgépek tájékoztatják arról, hogy legfőbb ideje lenne hazaindulniuk, vagy legalább tartsanak egyméteres távolságot más emberektől.

Disztópia a Riviérán: drón küldi haza a franciákat
Sokan nem tartják be a kijárási tilalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik