Tech

Ez az Apple megoldása a maszkos arcfelismerésre

Az újabb iPhone-okon használható FaceID-s arcfelismerésnek számos előnye van biztonsági szempontból, ám a koronavírusos járvány idején, amikor az emberek jórészt maszkkal az arcukon közlekednek az utcán, már jóval kevésbé hatékony megoldásnak bizonyul a mobil feloldására. Mivel gyakorlatilag a fél arcunk ki van takarva, a rendszer jóval kevesebb információt tud begyűjteni az átengedéshez.

A jelek szerint a cupertinói cég erre talált egy megoldást, ami inkább könnyítésnek nevezhető. A rendszer képes lesz érzékelni, hogy adott személy maszkot visel, ekkor pedig azonnal előugrik a PIN-kód beviteli mező, amin rögtön meg lehet adni a mobilt feloldó kódot, ezzel megspórolva azt a lépést, hogy még azt is nekünk kelljen előhívni. A folyamat azért is lesz gyorsabb, mert ha az arcfelismerő nem képes azonosítani a felhasználót, csak kis várakozással engedi előhívni a belépőkódos felületet.

Az iOS 13.5 friss bétája már tartalmazza az újítást, amit egyelőre még csak egy szűk kör használ, de a stabil verzió megjelenésével szélesebb körben eljuthat a felhasználókhoz.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik