Tech

Hamarosan egy fontos kérdést tesz fel a Facebook, nagyon nem mindegy, mit válaszol

Korábban a témában:

Mark Zuckerbergék még 2011-ben vezették be azt a technológiát a Facebookon, ami fotókon magától képes felismerni a felhasználókat. De a funkció a megjelenését követően hamar komoly ellenzőtáborra talált Európában, a németeknél egyenesen illegálisnak bélyegezték, aminek következményeként az öreg kontinensen – egy időre – el is tüntették ezt a megoldást  a legnagyobb közösségi oldalról.

Másfél éve ugyanakkor újra élesedett a funkció, ami automatikusan képes megjelölni az embert mások feltöltött képein. A funkció ugyan kikapcsolható, viszont ennek ellenére továbbra is sokan támadják az oldal arcfelismerős technológiáját, és az adatkezelés terén az utóbbi időben több botrányon átesett Facebooknál most ennek hatására úgy döntöttek, hogy kikapcsolják az eddig alapértelmezetten bekapcsolva futó lehetőséget, és csak azoknál fogják engedélyezni, akik erre konkrétan engedélyt adnak.

Utóbbiról egy kérdés formájában fog tájékozódni a Facebook, méghozzá az elkövetkezendő napokban, ahogy az alábbi videóban is látható. Az értesítést követően az oldal tájékoztatást nyújt az adatgyűjtésről, majd magyarázatot nyújt azt illetően, hogy mi történik, ha be- illetve ki van kapcsolva az említett funkció. Habár az oldal által megfogalmazott szöveg azt sugallja, hogy az arcfelismerés a felhasználók védelmét szolgálja, azért a válasz előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire jó ötlet engedni a közösségi oldalnak, hogy mintát készítsen és tároljon az arcunkról, és azt a háttérben szabadon használja.

Nyitókép: Silas Stein / dpa / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.