Tech

Kínában már a 6G-n dolgoznak, és elképesztő lesz a sebessége

Miközben Európában még ott tartunk, hogy álhírek terjednek a még csak terjedőben lévp újgenerációs mobilhálózat, az 5G kapcsán, és az ellenzők adótornyokat gyújtogatnak, addig Kínában már teljesen bevett az eddiginél jóval gyorsabb sebességre képes mobilnet, sőt az országban

már megkezdődött a 6G technológia fejlesztése.

A kínai Információs és Technológiai Minisztériumban már hosszú hónapokkal ezelőtt elkezdődtek az előkészítő munkálatok, és amennyiben lehet hinni a projekten dolgozó szakértőknek, akkor a 6G olyan adatátviteli sebességre lesz képes, ami ma még teljesen elképzelhetetlennek tűnik. Amikor pár hónapja kipróbáltuk a Vodafone Budapesten elindult 5G-s teszthálózatát, már akkor csodálkozva néztük, hogy az Astórián állva gyorsabb a letöltés, mint az otthoni vezetékes netünkön, ugyanakkor ez is csigalassú lesz a 6G-hez képest, aminél – a fejlesztésben résztvevők szerint – az 1 TB/s sem elképzelhetetlen.

Olyat tud a brutálgyors mobilhálózat, amire a vezetékes netünk sem képes
Egy Huawei Mate 20 X 5G okostelefonnal felvértezve vettük a nyakunkba Budapestet, hogy megnézzük, mit tud a Vodafone októberben indított 5G-s mobilhálózata.

Mindez persze még a meglehetősen távoli jövő zenéje, főleg Európában, ahol az 5G hálózatok kiépítése is csak gyerekcipőben jár. Ha abból indulunk ki, hogy az 5G fejlesztése 2008-ban indult, és még 2020 közepén sem számít elterjedtnek, akkor könnyen kiszámolható, hogy 2030-nál előbb még a legoptimistább becslések szerint sem kell azon gondolkodnunk, hogy mit kezdjünk azzal az egészen elképesztő sebességgel, amire elvileg a 6G lesz képes.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik