Tech

Komoly pénzzel húzhatják le, ha nem figyel oda erre

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet tájékoztatóban hívja fel rá a figyelmet, hogy az elmúlt hetek során ugrásszerűen megemelkedett a NAV nevével visszaélő csaló üzenetek, a pénzintézeteket megszemélyesítő adathalász támadások és a Sextortion zsarolólevelek száma.

A kiberbűnözők módszerei között évről-évre megfigyelhető az adóbevallási időszakhoz köthető fokozott adathalász tevékenység.

Az adózási és adójóváírási időszak során küldött megtévesztő üzenetek célja: érzékeny, személyes adatok (pl. adószám, bankkártya, vagy kapcsolati adatok) megszerzése, illetve pénz kicsalása az áldozattól. Az ilyen csaló, hamis oldalak megtévesztésig hasonlítanak az eredeti honlapokra, azonban kellő elővigyázatossággal és óvatossággal megtalálhatjuk azokat a gyanús elemeket, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy az oldal valódi, vagy hamis (lásd a fenti képen). Ilyenek például: a weboldal címe (URL),  nyelvhelyességi és helyesírási hibák, pontatlan és szakmaiatlan megfogalmazás.

Vigyázzon, csalók akarják a pénzét a NAV nevében!
Adóvisszatérítés ígéretével adatokat halásznak.

A pénzintézetek nevében elkövetett csaló kampányok is folyamatosan jelen vannak az online térben, szinte az év minden időszakában. Az ilyen témakörben küldött csaló üzeneteknél a gyanús  jellegzetességekre ugyanúgy felfigyelhetünk, a korábban említett javaslat pedig szintén érvényes: ne a levél linkjén keresztül érjük el az adott pénzintézet weboldalát,  anem, a böngészőből mi magunk keressünk rá a hivatalos weboldalra és ellenőrizzük le, hogy az üzenetben közölt információk valósak-e.

Ne dőljön be a Raiffeisen nevében küldött csaló e-mailnek!
Ismét adathalász levéllel próbálják átvágni a netezőket.

A sextortion zsaroló üzenetek igyekeznek ráijeszteni az áldozatukra és bűntudatot kelteni bennük, azzal a hamis állítással, hogy szexuális tartalmú kompromittáló felvételekkel rendelkeznek az áldozatról. Ne higgyünk az ilyen üzeneteknek! Ha a kiberbűnözőknek valóban lennének ilyen tartalmaik, logikus lenne ezt bebizonyítaniuk egy példa bemutatásával, ehelyett csupán az áldozat e-mail címét és/vagy jelszavát jelenítik meg, amelyet több forrásból is megszerezhetnek.

Ha esetleg már áldozatául esett volna netes csalásnak, olvassa el korábbi cikkünket:

Ezt teheti, ha csalók pénzzel húzták le a neten
A napokban többen bedőltek egy átverésnek, ami filmeket, sorozatokat ígér egy SMS-ért cserébe. De hogyan kaphatjuk vissza a pénzünket?

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik